Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Radio: Kallad nazist för licenspengar

Signerat – Erik Helmerson.

Radioteaterns nya serie ”Möjliga samtal” arbetar med fiktiva dialoger. Det första samtalet utspelades i helgen, mellan Anne Frank och en tågkonduktör. Anspelningen var tydlig; det handlade om skandalen där en ung biljettlös flicka kastades av i Kumla av en övernitisk kvinnlig SJ-anställd.

I pjäsen är dock konduktören manlig – det blir liksom ondare så. Han tillskrivs också främlingsfientliga motiv till att kasta av flickan. ”Om du inte har pengar ska du sitta hemma. Hemma hos dig. Där du kommer ifrån. Vi vill ha ordning.”

”Ordnung”, suckar flickan och tolkar begreppet på nazityska. ”Att rensa. Ta bort.”

Två saker lämnar obehaglig eftersmak av premiäravsnittet av ”Möjliga samtal”. Det ena är hur Radioteatern i all välmening gör offret en stor otjänst genom att oblygt antyda att orsaken till kränkningen är att hon är av afrikanskt ursprung. Enligt den tolkningen blev inte ett barn kastat av tåget på grund av stelbenta regler och/eller en enskild tjänstemans omdömeslöshet. I stället handlar det om flickans hudfärg. Vad Sveriges Radio gör är att nita fast henne i en invandraridentitet, påminna henne om att hon inte är som vi och att alla oförrätter hon utsätts för beror just på detta och ingenting annat.

Det andra är att SR utpekar en enskild person, konduktören, som nazist. Vilka eventuellt dolda motiv som låg bakom avhysningen, förutom att flickan inte hade biljett, vet inte jag och rimligtvis heller inte Radioteatern ett uns om.

”All konst är politisk. Konsten är en motrörelse till makten”, sade Stina Oscarson i en intervju som nytillträdd chef för Radioteatern i mars. Oscarson kunde kanske tänka på att hon numera är en tung makthavare och ingen kämpande vindkupekonstnär i ständig opposition mot liberalmarknadshögerkapitalet. Är det rimligt att Sveriges Radio, en av landets mäktigaste institutioner, använder licenspengar för att kalla folk nazister utan att de har möjlighet att försvara sig?

Det blir ett omöjligt samtal om bara den ena parten yttrar sig, och gör detta med en teaterkommuniké över radionätet.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.