Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Räkna inte bort Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt är borta från den politiska scenen. Han ska leda Moderaterna som en halt anka (Washingtonska för en politiker på väg ut) fram till mars, sedan är det tack och hej. Men det är något som inte stämmer.

Det dramatiska talet på valnatten, det förarlösa partiet. Det är så… o-Reinfeldtskt. Så impulsivt. Så ansvarslöst för att komma från mannen som i praktiken uppfann ordet ansvar.

Reinfeldt har ju beskrivits som en politisk schackspelare, en man som ser åtta drag i förväg. Kanske finns det en liten – och långsökt, jag vet – möjlighet att han bedömer det politiska schackbrädet ungefär så här:

Den pust av kaos som redan börjar sprida sig från Stefan Löfvens förhandlingskvarter lär inte mojna. Löfven har lämnat V i tårar och bråkar som bäst med MP om ministerposter och kärnreaktorer. Samtidigt ska det förhandlas med sura folk- och centerpartister och finnas beredskap för att trösta Sjöstedt igen, utifall att.

Under hela tiden kan Sverigedemokraterna luta sig tillbaka med ett glas pursvensk lingon­dricka, betrakta spektaklet och så småningom kliva fram och ställa till med precis så mycket kaos de har lust.

Och när det blir skarpt budgetläge i oktober–november: Repetera enligt ovan.

Man saknar ju inte kon förrän spiltan är tom. Men kanske är det en och annan väljare som redan nu börjar tänka nostalgiskt på alliansen. Partier som kom överens och trivdes ihop. Raka besked redan före valet. En politik.

Att det rödgröna samarbetet skulle få en hackande kallstart är ingen överraskning. Nog finns en liten möjlighet att Fredrik Reinfeldt har som strategi att avvakta utvecklingen på schack­brädet, bida sin tid, vänta på första nyvalsindikation – och då komma tillbaka in på scenen. ”Det allvarliga läget för nationen kräver att…” och så vidare.

Den som läser hans första intervju efter avgången som en konspiratorisk kremlolog hittar mycket spännande mellan raderna. ”Jag har inte lovat att vara oppositionsledare.” ”När något nytt händer så får vi ta in ny information och ändra oss i så fall”, säger han enligt SvD.

Nu spekuleras det vilt i om det blir Anna Kinberg Batra eller Catharina Elmsäter-Svärd som tar över M. Någon av dem är väl fortfarande huvudspår – men ett cyniskt, osentimentalt dam­offer i rätt läge finns i arsenalen hos varje schackspelare värd namnet.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.