Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Rättssäkerhet: Jurister i rättvisans tjänst

Signerat – Håkan Boström.

Att hälften av Sveriges landsting skrivit avtal som ger tv-team rätt att filma patienterna, och sedan kabla ut deras svåra livsöden som underhållning, kan bara betecknas som horribelt. Vårdtagarna har i vissa fall inte ens tillfrågats i efterhand (se måndagens DN Debatt).

Socialstyrelsen har tidigare hotat att anmäla sjukhusen till åklagare för detta. Även JO har uttalat kritik. Men de ansvariga verkar inte ha tagit till sig budskapet utan har fortsatt att ingå filmavtal. Nu gör den ideella organisationen Centrum för rättvisa, CFR, slag i saken och anmäler landstingen till JO. Det är välkommet. CFR har under sin drygt tioåriga existens vunnit fyra av fem fall som man tagit sig an, så chansen för en fällning torde vara ganska god.

Det är svårt att se allmänintresset i att ha tv-team springande i sjukhuskorridorerna. Enligt CFR har landstinget i Uppsala försvarat sig med att det sparat 60 miljoner kronor i reklamkostnader genom att realityserien ”Sjukhuset” fick spelas in på Akademiska. Förutom den häpnadsväckande frånvaron av etiska perspektiv blir den naturliga frågan varför ett offentligt sjukhus skulle lägga 60 miljoner på reklam?

CFR har engagerat sig i en mängd fall där enskilda – ofta resurssvaga – medborgares rättssäkerhet har fått stå tillbaka för ett förment allmänintresse. I fallet med sjukhus som släpper in tv-team för att göra reklam för sig själva är det solklart att allmänintresset är närmast obefintligt. Andra fall har varit mer politiskt kontroversiella, som när CFR lyckats stoppa statlig diskriminering som syftat till att öka mångfalden på olika utbildningar – så kallad positiv särbehandling.

I de fallen har goda värden ställts emot varandra. Men det ska väldigt mycket till för att det offentliga – som ju är yttersta garant för våra rättigheter – självt ska få ta sig friheten att särbehandla eller kränka enskilda medborgare. Det bör bara kunna ske i undantagsfall. Att slå vakt om rättssäkerheten kan även sägas vara ett allmänintresse i sin egen rätt – och ett viktigt sådant.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.