Replik: Lagför kriminella, inte religioner - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Replik: Lagför kriminella, inte religioner


DN angriper (13/10) Socialdemokrater för tro och solidaritet i synnerhet och vänstern i allmänhet för att förminska våldet mot kristna i Mellanöstern. Det är viktigt att stå på offrens sida, men en förenklad beskrivning kan spela extremister i händerna.

Det är kriminella som ska lagföras, inte religioner.

Det gäller att inte falla i fällan Samuel Huntington kallat spänningar mellan civilisationer. Det finns fanatiker som vill betrakta kristna som västerländska medlöpare, vilket ökar deras utsatthet. Under mina år i Kyrkornas världsråd fick vi samtliga medlemskyrkor att ta avstånd från den folkrättsstridiga invasionen av Irak 2003. Det gav signalen att det inte var ett kristenhetens krig mot islam.

Här hade jag gärna sett DN:s ledarsida på samma barrikad.

Det är också viktigt att inte sätta religiösa etiketter på politiska problem. Den krympande gruppen palestinska kristna är tydliga med att de är mest utsatta för att de är palestinier, att Israels ockupation är grundproblemet.

Brott mot mänskliga rättigheter måste beivras. Kriminella ställas till svars. Men det bästa vaccinet är konsekventa principer av demokrati, folkrätt och mänskliga rättigheter.
Europa bör tillämpa det goda exemp­lets princip för den religionsfrihet och behandling av minoriteter vi vill se i Mellanöstern också i våra sammanhang.

Muhammedkarikatyrer, förbud mot slöjor och minareter eller andra åtgärder som försvårar livet för religiösa minoriteter i Europa ger näring till intolerans i andra delar av världen.

Peter Weiderud, förbundsordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet

DN svarar: Som organisation för troende socialdemokrater borde Tro och solidaritet känna ett särskilt ansvar för att fördöma all form av religiös förföljelse. Därför har det stundtals varit sorgesamt att följa hur dess företrädare mumlat om våldet mot kristna. Att vilja undvika kollektiv skuld är ett vällovligt syfte, men det får inte leda till att man tiger om själva brottet.

Europa bör definitivt föregå med gott exempel, både i ord och i handling. Men då gäller också att vi aldrig komp­romissar med att mänskliga rättigheter, som religions- och yttrandefrihet, är universella.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.