Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Riktlinjer utan ryggrad

Det blev helt fel från början när P3:s ansvarige utgivare Lotta Mossberg skulle motivera varför komikern Soran Ismail inte kommer att höras i radion framöver. Ismail förekommer annars ibland som sidekick i ”Morgonpasset”, men under tiden som valrörelsen pågår är han satt i karantän.

Ett första fel gick snabbt att rätta till. I ett pressmeddelande bad SR om ursäkt för Mossbergs uttalanden om att ”Soran har sagt att han vill mörda Sverigedemokraterna”. Det var helt enkelt inte sant.

Men det personalpolitiska haveriet tog inte slut där. I pressmeddelandet hävdades det att Ismail ”valt att avstå” från sitt radiouppdrag.

Sveriges Radio skrev: ”För att betona vikten av opartiskhet och saklighet har Sveriges Radio inför valen utfärdat riktlinjer för anställda och uppdragstagare att även utanför sändning tänka på detta. Det innebär att om man är aktiv i partipolitiken eller om man på annat sätt tagit ställning i en valfråga så ska man inte höras i radio eller på annat sätt påverka innehållet i sändningarna.”

Det låter onekligen som ett ultimatum. En komiker med en lång turné inplanerad, där det alldeles säkert kommer att tas ställning, har knappast något val annat än att säga ajöss. För medarbetare utan annan försörjning blir SR:s krav i stället en munkavle.

Hela tanken om skärpt opartiskhet – som dessutom sträcker sig utanför sändningarna – är djupt problematisk. Direktiven till SR ändras inte under ett valår. Kraven är konstanta och den interna måttstocken bör också vara det; antingen håller tablån för besiktning eller inte. Även om tonläget råkar vara högre inför val kan public service-företagen inte lägga sig till med ett slags cykel av neutralitet.

Och för vem skulle SR ”betona” opartiskhet och saklighet? Formuleringen osar av ett ängsligt krishanteringstänkande. SR kan gott höja halten av saklighet och professionalism där den brister. Valrörelsen är inget dåligt tillfälle. Men om ledningen vill förekomma kritik får den göra det i sändningarna. Regler för vad medarbetare får och inte får göra när de lämnat studion måste däremot hållas till ett minimum.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.