Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Risk för SD-bumerang

Blank. Blank. Blank. Björn Söder.

Det måste ha varit en underlig första dag på jobbet för våra riksdagsledamöter. Först efter tre omröstningar, hundratals blankröster och åtskilliga timmar i kammaren stod det nu på eftermiddagen klart att Björn Söder (SD) blir riksdagens andre vice talman.

Att förfarandet drog ut på tiden berodde på att majoriteten av partierna var överens om att släppa fram SD till talmansposten, men samtidigt ville markera att Söder inte fick partiernas aktiva stöd. Och eftersom en talman inte kan väljas utan majoritet förrän vid en tredje omröstning lät man turerna gå sin gilla gång.

Att detta demokratidrama inledde riksdagsarbetet tyder på att evighetsdiskussionen kommer att fortsätta även denna mandatperiod: Hur ska övriga partier förhålla sig till SD?

Ett av de mest radikala förslagen på temat fördes i helgen fram på DN Debatt. Professorerna Elena Namli och Stefan Jonsson föreslår att Sverige ska följa en redan undertecknad FN-konvention och förbjuda rasistiska organisationer. Detta skulle enligt författarna "tvinga SD att bekänna färg (...) och skulle därmed bromsa den pågående normaliseringen av rasism". Allt för att värna demokratin.

De digitala applåderna lät inte vänta på sig – tänk vad skönt att lägga krokben för rasismen och dess företrädare, bara sådär. Då skulle vi dessutom slippa absurda situationer som den i kammaren i dag.

Men FN-konvention eller ej – så enkelt är det inte. För det första skulle förbudet innebära grova inskränkningar av grundläggande rättigheter. För det andra skulle det inte ge avsedd effekt. Lose-lose, alltså.

För ponera att förbudet skulle gå igenom. I stället för att i ett trollslag radera rasismen, skulle det till följd av gränsdragningssvårigheter i praktiken leda till att SD – efter lite putsande i kanterna – skulle få en kvalitetsstämpel, ett bevis på att partiet inte är rasistiskt. Förbudet skulle med andra ord komma tillbaka som en bumerang.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.