Rovdjur: Vulgärt om varg och forskning - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Rovdjur: Vulgärt om varg och forskning

Signerat – Hanne Kjöller.

Vill man säga något snällt om miljöminister Lena Ek, apropå regeringens rovdjursproposition, får det bli att hon är djärv. För mitt under pågående strid med EU-kommissionen, där Sverige riskerar att dras inför domstol för att vi inte kunnat presentera en långsiktig plan för vargens överlevnad, föreslår hon att vi ska skjuta av uppemot hälften av dagens stam på ungefär 350 djur.

Men Lena Ek och regeringen är inte djärva. De är inställsamma och ohederliga. Rovdjurspropositionen handlar inte om gynnsam bevarandestatus. Den handlar om att smeka de landsbygdsväljare som ogillar varg medhårs.

Från regeringens gamla delmål om en vargstam på 210 individer hävdar Lena Ek nu att det egentligen räcker med 100 djur för att vargen ska kunna leva vidare. Och att regeringen med sitt mål på 170–270 djur således uppfyller lägstanivån med råge. Beräkningen grundas enligt statsrådet på ”gedigen forskning”. Men det är inte sant.

Guillaume Chapron, docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet, talar om en vulgarisering av forskningsresultat. Han menar att det forskarna visat är att 100 vargar kan räcka för kortsiktig överlevnad. Men för att skapa förutsättningar för en långsiktig, demografiskt spridd och genetiskt livskraftig stam behövs sannolikt runt 700 vargar.

EU:s art- och habitatdirektiv bryr sig inte om hur många vargar, björnar eller kungsörnar man kan få att överleva genom att lägga dem i respirator. Det reglerar långsiktig livskraft, genetiska förutsättningar och utbredningsområde bland annat.

När miljöministern hävdar att ett vargintervall på mellan 170 och 270 djur utgör ”gynnsam bevarandestatus” enligt direktivet bluffar hon. Det gör hon också när hon beskriver den svenska vargens genetiska status i idel positiva termer.

Vargforskaren Jannikke Räikkönen som forskat på den svenska stammen sedan 1983 konstaterade för mindre än en månad sedan att antalet missbildningar blir fler för varje år som går, att utvecklingen är bekymmersam och att lösningen är mer ny varg och en större population (DN 20/8).

I detta läge föreslår miljöministern en mindre population och ett stopp för utsättning av ny varg. Och hävdar att hon har stöd i forskningen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.