Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Rumänien måste ta ansvar

Birgitta Ohlssons ilska är mycket ovanlig på ministernivå: ”Jag är förbannad, ledsen och besviken”. Den är dock alldeles begriplig.

På tisdagen skrev DN om hemliga förhandlingar som pågått mellan Sverige och Rumänien. Syftet har varit att skapa en hållbar lösning för de rumäner som utgör 90 procent av tiggarna på Stockholms gator. Men samtalen bröt samman, enligt EU-minister Ohlsson helt och hållet på grund av motpartens likgiltighet.

Rumänien har alltså lyckats behandla en utsatt minoritetsbefolkning så illa att denna tvingats ut ur landet på tiggarturnéer hundratals mil bort. Man har misslyckats med att använda de pengar EU ställt till förfogande för att hjälpa romerna – en del har inte plockats ut, annat har försvunnit på grund av korruption och inkompetens.

När så ytterligare hjälp erbjuds tackar Bukarest nej: ”De ville inte blanda in EU-kommissionen”, enligt Ohlsson. Det är inte långsökt att därav dra slutsatsen att den rumänska regeringen är rätt nöjd med sakernas tillstånd. De romer som rest utomlands är utanför synfältet och därmed utom det omedelbara ansvarsområdet.

Att ge Rumäniens romer ett drägligt liv är uppenbarligen en uppgift som landets administration inte klarar av. Och det kan man inte heller begära att andra enskilda länder som Sverige ska göra. Det är helt rimligt att, som Birgitta Ohlsson nu aviserar, lämna över till EU-kommissionen.

Ohlssons arbete hedrar henne. Diskussionen om de rumänska romerna präglas ofta mer av fluff – ska ”vi” ge pengar eller inte? – än av konkreta förslag. Nog kan det vara intressant att för 43:e gången läsa om en politikers personliga våndor inför pappmuggen. Men viktigare måste väl ändå vara att diskutera hur samma politiker vill lösa problemet för fler människor än den som sitter framför näsan?

Birgitta Ohlssons förslag är en bra början: Tillsätt en EU-ledd expertgrupp som på plats ser till att de pengar som finns når fram. På längre sikt måste andra insatser till, inte minst inom utbildningssektorn – men läget är akut.

Huvudansvaret ligger hos Rumäniens regering, men den misär som råder på Europas bakgård är också hela Europas angelägenhet.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.