Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Ryssland. Putin pumpar livet ur ekonomin

Signerat – Gunnar Jonsson.

Efter Rysslands militära överfall på Ukraina är det lätt att tro att landet är mäktigt som i fornstora dagar, att president Vladimir Putin kan göra som han vill. Men härskaren i Moskva slipper inte undan den ekonomiska verkligheten.

Putin murade upp sin maktställning på grunden av en fördubblad BNP per capita efter de kaotiska Jeltsinåren. Men protestvågen mot valfusket 2011 hade sin delförklaring i vacklande reallöner. Nu bedöms tillväxten landa nära eller under noll åtminstone in på 2016.

En faktor är det extrema beroendet av olje- och gasexporten, som utgör över hälften av statens intäkter. Mer sofistikerad än så är inte Putins ekonomiska modell. Rysslands budget balanseras vid ett oljepris på 105 dollar per fat, men det har krupit ned mot 90 och spås fortsätta sjunka. Amerikansk skifferolja och -gas ökar energiutbudet, världskonjunkturen minskar efterfrågan.

USA:s och EU:s sanktioner på grund av Ukrainakrisen stänger ute ryska företag och banker från internationella kreditmarknader. Därtill finns en stark psykologisk effekt. Både Putins eget beteende och västvärldens motreaktioner gör att utländska investerare känner sig tvungna att hålla sig undan Ryssland.

Osäkerheten får också kapital att flöda ut ur Ryssland. Det sänker rubelns värde, vilket i sin tur spär på inflationen som redan nått 8 procent. Minskade investeringar är huvudskälet till den ekonomiska kräftgången, men hushållens konsumtion bromsar också in.

Företagsklimatet är uselt, inte bara på grund av den utbredda korruptionen. Statens dominans blir allt större, och nyligen hamnade en oligark i husarrest för att en av Putins kompisar ville ha hans oljebolag. Nödvändiga strukturreformer för att stärka produktivitet och diversifiera ekonomin är presidenten inte intresserad av.

Det finns inget som talar för att situationen skulle förbättras så länge Putin leder Ryssland, vilket indikerar en långvarig stagnation. Så länge Kreml anser sig ha rätten att hota, utpressa eller invadera sina grannar kan sanktionerna inte heller hävas.

Putins auktoritära system är redan moraliskt bankrutt. Ekonomiskt för vägen också ned i träsket.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.