Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

S-kongressen: Underskatta inte Håkan Juholt

Signerat - Peter Wolodarski.

Dagens väljarbarometer från DN/Synovate innehåller både dåliga och goda nyheter för Socialdemokraternas tilltänkte ledare Håkan Juholt.

Den pessimistiska tolkningen är att S ligger kvar på sin historiskt låga nivå kring 30 procent. Synovate noterar ingen Juholteffekt, trots all positiv uppmärksamhet de senaste två veckorna.Om det var val i dag skulle de borgerliga partierna behålla regeringsmakten. Avståndet mellan alliansen och de rödgröna partierna är 5,2 procentenheter, det vill säga i nivå med valresultatet från i höstas.

Det enda oppositionsparti som noterar en statistiskt säkerställd ökning sedan riksdagsvalet är Miljöpartiet, som vuxit från 7,3 till 9,7 procent.

En mer optimistisk tolkning som Håkan Juholt kan göra är att S-krisen tycks ha passerat sitt mörkaste stadium. Socialdemokraterna backar inte längre i opinionen. Partiet har i stället återhämtat sig från höstens kräftgång och ligger ganska stabilt i DN/Synovates undersökning, trots den interna kalabaliken och osäkerheten om framtiden.

De två partier som har gått tillbaka signifikant sedan valet är Kristdemokraterna och Centern. KD har legat under 4 procent i alla Synovatemätningar sedan oktober och även C ligger farligt nära riksdagsspärren. Båda har förlorat röster till regeringskollegan Moderaterna, som gärna vill bli ett 40-procentsparti men som under resans gång riskerar att putta ut sina borgerliga kamrater ur riksdagen – och därmed förlora regeringsmakten.

Vad Håkan Juholt tänker göra som ny S-ledare får vi förmodligen inte ens veta under helgens kongress. Men en sak är klar: som en okänd och orädd politiker har han alla möjligheter att förändra både debatten och väljarnas bild av Socialdemokraterna. Förväntningarna på Juholt är lågt ställda, vilket ger honom goda möjligheter att överraska.

Det största misstaget som Fredrik Reinfeldt kan göra är att underskatta sin nye motståndare.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.