Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

S och försvaret: Inget mönster av ordning

Signerat – Gunnar Jonsson.

Snuttefiltar är svåra att göra sig av med. Socialdemokraterna klamrar sig för sin del fortfarande fast vid neutralitetsmyten.

Värnplikten avskaffades 2010 för att den var omodern och ineffektiv, en kvarleva från kalla kriget. Mönstringen försvann också, eftersom den blev poänglös när den inte följdes av en plikt att tjänstgöra. Bådadera ska kunna tillämpas på nytt om det säkerhetspolitiska läget försämras.

Men Peter Hultqvist (S) vill nu snabbutreda ett återinförande av mönstringen. Efter gallring skulle 20 procent av årskullarna, uppåt 25 000 personer, kallas till traditionella tester.

Det är tänkbart att men tveksamt om försvaret skulle hitta fler sugna rekryter för att det mönstrades mer. Redan i dag måste alla 18-åringar fylla i ett frågeformulär, men de som inte är intresserade lär inte svara bättre för att förfarandet döps om. Och ska S låta spärra in mönstringsvägrarna, som förr? Själva testerna kostar kanske inga astronomiska summor, men pengarna borde användas till att på annat sätt göra Försvarsmakten attraktiv.

Personalförsörjningen är heller inte Hultqvists egentliga argument. Det handlar om att stärka ”banden mellan folket och försvaret”, säger han till TT.

Folkförankring är ett klassiskt motiv för värnplikten: kollektivt ansvar för landets säkerhet, liksom för dödandet om kriget kommer. Tiden och den tekniska utvecklingen har dock urholkat tesen. Världens värsta tyranner har använt värnplikt, medan EU-ländernas yrkesarméer knappast har förstört demokratin.

Mönstring i all ära, men det torde inte sätta folkets kärlek till försvaret i svall. Snarare är förslaget ett sätt för S att upprätthålla skenet av en möjlig comeback för den allmänna värnplikten. Den hade överlevt sig själv, men det vill partiet inte erkänna. Systemet var tillsammans med en stor inhemsk försvarsindustri basen för socialdemokratisk neutralitetsideologi: nationella institutioner som gjorde Nato och andra hemskheter onödiga.

Naturligtvis är det viktigt att Sverige har ett försvar som folket villigt betalar skatt för. Att förankring skulle förutsätta eget deltagande är däremot rena nostalgin.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.