Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Samhällsdebatt: Bryt akademikernas isolering.

För snart ett halvt sekel sedan ansågs det vara en merit om doktorander i nationalekonomi publicerade artiklar i tidskriften Ekonomisk Debatt. I dag betraktas de som ägnar sin tid åt annat än studier med stor misstänksamhet.

Skillnaden mellan då och nu beskrivs av professor Lars Calmfors, som är en av författarna till den uppfriskande – och uppfordrande – lilla skriften ”Från högskolan i Borås till Humboldt”.

Frågan är om det finns några bildningsideal kvar i dagens högskola, präglad av ledord som genomströmning och anställningsbarhet.

Nej, specialiseringen har gått för långt, anser Calmfors. Han efterlyser ekonomer som deltar i debatten och har bredd i de frågeställningar som styr vetenskapen. När forskarna tappar överblicken förlorar de också i bildning, tycker han.

Utvecklingen är paradoxal. Samtidigt som allt fler studerar vid landets universitet och högskolor är det åsikter – inte kunskap och bildning – som står högst i kurs bland politiker och journalister som styr samhällsdebatten. Och samtidigt som antalet professorer blir allt fler ger bildning och samhällsintresse inga poäng i akademin.

Därför efterlyser Lars Calmfors bland annat bredare kursutbud i ekonomernas utbildning och fler former för samhällsrelevant utvärdering där akademiker kan medverka.

Ja, det behövs. I USA och andra europeiska länder finns ofta en hel flora av forskningsanknutna organisationer som berikar samhällsdebatten. Också Sverige skulle ha nytta av fler institut någonstans mellan akademin och det omgivande samhället.

Ett av få undantag är Finanspolitiska rådet, som har haft just Lars Calmfors som ordförande fram till nu.

Men det är inget heltidsuppdrag, utan en bisyssla som inte ger akademiska meriter, och det sägs vara svårt att hitta en efterträdare.

Ännu ett tecken på att mer borde göras för att locka ut forskarna från universiteten.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.