Satirikern Waugh: Politik är sjukdom - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Satirikern Waugh: Politik är sjukdom

Signerat – Erik Helmerson.

Jag tror att alla som befinner sig i de politiska sfärerna, eller umgås med planer att en gång bege sig dit, skulle må bra av att läsa Auberon Waugh.

Den brittiske satirikern, son till ”Brideshead revisited”-författaren Evelyn Waugh, dog för tio år sedan. Nyligen utkom i pocket boken ”Kiss me, Chudleigh” som samlar några av Auberons texter från fem decennier.

Några är daterade, andra desto mer tidlösa, och det är dessa som är värda att beakta (även om Waugh själv hävdade att ”tidlös journalistik är dålig journalistik”). Fram träder en politisk filosof, driven av den största misstro mot allt som har med politik att göra. Ja, som hävdar att politiker är att betrakta, inte som yrke, utan som en psykiatrisk diagnos.

”Naturligtvis är (politikerna) mentalsjuka”, skrev Waugh, ”annars skulle de överhuvudtaget inte känna den här fruktansvärda lusten att vara viktiga och bestämma över andra människor”. Det parlamentariska systemet var för honom inte demokrati utan ”selotokrati”, ett styre av seloter, fanatiker.

Till Waughs (och politikernas) försvar måste sägas att han snabbt märkte hur hans satiriska inpass retade upp just de människor han avsåg att provocera och att detta naturligtvis fick honom att gripa sig an uppgiften med än större entusiasm. Kanske trodde han inte på riktigt att politiker var alldeles galna. Men som grundattityd gjorde det gott för hans texter och ont för alla som hävdar att gravallvaret är det enda godkända förhållningssättet till politiken.

Just nu pågår riksdagens allmänna motionstid, en tid som tycks allmän året om för politikerna i kommuner och landsting. Inget vore mig mer främmande än att antyda att beslutsfattarnas stora iver att fatta beslut är uttryck för störning av någon enda själsförmåga.

Men den som
läst Auberon Waugh har en liten fördel över andra. När politiker myndigt lägger fram sina krav på säkerhetsbälten på tåg ”som går så svindlande snabbt”, obligatoriska toaletter på Ica-butiker, ”en genomgripande översyn av det alkoholpolitiska läget” och snusförbud även för de landstingsanställda som jobbar hemma känner vi inte bara ilska.

Den blandas med en liten dos medömkan.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.