Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

SD och LO: Facken agerar som åsiktspoliser

Det är provocerande när fackförbund uppträder som små riksdagspartier, där ju engagemang i ett parti naturligt nog utesluter engagemang i ett annat. Nästan hälften av alla förbund förbjuder sverigedemokrater att inneha fackliga förtroendeuppdrag. Det är faktiskt inte riktigt klokt.

”SD:s politik strider helt mot våra stadgar om alla människors lika värde.” Det säger Transports ordförande Lars Lindgren till DN. Han leder det förbund som varit hårdast och sedan början av 2000-talet också uteslutit 15 sverigedemokrater.

Höj blicken bara en anings aning. Om alla människors lika värde är så fantastiskt viktigt för Transport, då borde man väl stå upp för alla människors rätt till fackligt stöd. Är inte det en viktig beståndsdel i begreppet ”fackliga rättigheter”?

Man skulle ju också kunna tycka att det är ett demokratiskt problem att medlemmarna inte har rätt att välja vilka företrädare de vill till fackliga poster. För demokrati, det är väl också en bärande del i fackförbundens värdegrund?

Allt detta får stryka på foten när Transport ska markera mot medlemmar med misshaglig partitillhörighet.

Det är viktigt att resonera kring vilket slags parti SD är, har varit och kan bli. Är SD för alltid rasistiskt på grund av sina rötter? Är det summan av nuvarande medlemmarnas ageranden och uttalanden som utgör partiets essens? Eller är det tvärtom Jimmie Åkessons egendomligt plastiska argumentationsteknik och det socialkonservativt upputsade partiprogrammet som definierar? Svaren skiftar men en sak är säker: Det finns rasister i SD, fler än i övriga partier.

Transport ska givetvis inte acceptera representanter som uttrycker sig rasistiskt, och då vore verkligen Lindgrens ”alla människors lika värde” relevant. Men att utesluta och förvägra människor förtroendeposter enbart på grund av deras SD-engagemang – visst liknar det diskriminering? Och ganska flagrant dessutom, när ju SD, och det Transport mycket närstående partiet, Socialdemokraterna delar uppfattning i en aktuell arbetsmarknadspolitisk stridsfråga, den om arbetskraftsinvandring.

Att 14 av de 16 LO-förbunden förbjuder sverigedemokrater att ha förtroendeuppdrag kan möjligen förstås utifrån önskan om att stigmatisera ett parti som tycks attrahera en del av Socialdemokraternas väljarbas inom LO-förbunden. Låt vara att det sannolikt är fullständigt kontraproduktivt. Men det är inte bara LO-förbunden som bannlyser sverigedemokrater från förtroendeuppdrag, det har även ett antal TCO-förbund och några Sacoförbund gjort.

Den parlamentariska situationen är en sak, och en diskussion för sig. Men att människor diskrimineras på grund av sitt politiska engagemang i ett demokratiskt parti – det är inte okej.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.