Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Se till att äga din bostad

Ett eget hem är guld värt.
Ett eget hem är guld värt. Foto: Ann-Sofi Rosenkvist

Att se till att fler äger sin bostad är en av de viktigaste reformerna för ökad jämlikhet i samhället. 

VAL 2018

Att varken ha kontakter, kontanter eller kontrakt innebär att man dragit en rejäl nitlott i livet. Unga, nya svenskar och ensamstående föräldrar saknar ofta dessa resurser på bostadsmarknaden. Över tid kommer detta utanförskap att få ännu större betydelse. 

Att ha en bostadsrätt eller ett småhus är viktigare för privatekonomin än hart när varje löneförhandling under livet. Bostadsmarknaden kan vara överhettad i Sverige och priserna kan falla, men över längre tid har det varit en god affär att äga sin bostad. Det mesta talar för att det kommer att vara så även framgent. Den stora förmögenhetsskillnaden kommer att finnas mellan dem som är fastighetsägare, och dem som inte är det. 

Den franske nationalekonomen Thomas Piketty blev en fixstjärna för vänstern när han för några år sedan publicerade ett opus om ekonomisk ojämlikhet. En av hans bärande teser är just att kapital är viktigare än lönearbete och att en minskad ojämlikhet i fastighetsinnehav efter andra världskriget har haft en avgörande betydelse för minskade ekonomiska skillnader i samhället. 

Den stora förmögenhetsskillnaden kommer att finnas mellan dem som är fastighetsägare, och dem som inte är det.

Socialdemokraterna presenterade på onsdagen ett nytt bostadspolitiskt program som pekar på att klyftorna mellan generationerna växer. Deras recept för att öka möjligheterna att äga sin bostad innehåller bland annat subventionerat bosparande, startlån och särlösningar för förstagångsköpare.

Det är dags att överväga sådana förslag. För som rapportförfattarna skriver är ”mamma-pappa-banken" ofta avgörande för om man kan köpa sin första bostad, vilket rimmar illa med målet att alla ska ha likvärdiga chanser i livet. 

Fler behöver ha ordentliga besparingar, både för att kunna klara oväntade utgifter och för att kapital ger bättre privatekonomi på sikt. Frihet genom kapitalism helt enkelt. 

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.