Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Ship to Gaza: Resa i grumliga vatten.

Ship to Gazas fartyg kommer aldrig fram. Även om de krånglar sig förbi Greklands besynnerliga beslut att inte låta någon med destination Gaza lämna landets hamnar, skulle Israel inte släppa in båtarna.

Men det var heller inte meningen. Dror Feiler, en av de svenska aktivisterna, var tydlig i DN 5/7: ”Det här handlar ju inte bara om förnödenheter, det är en politisk aktion.”

Utan tvekan är förhållandena för palestinierna i Gaza svåra. Men för det första lättade Israel på blockaden förra året, och få påstår att det längre råder någon brist på livsmedel och dagligvaror. Däremot är ekonomin strypt och arbetslösheten hög.

För det andra erbjuder både Egypten och Israel precis som i fjol Ship to Gaza att lossa i andra hamnar för vidaretransport med lastbil. Föreningen säger nej. De vet att Israel uteslutit att fartygen lägger till i Gaza, men vägrar låta varorna gå den möjliga landvägen. Det vill säga: Ship to Gaza är inte ett dugg intresserat av att förnödenheterna når palestinierna och kunde lika gärna slänga dem i sjön.

Blockaden går inte att försvara i sin nuvarande form. Även Israel borde inse att den ger landet usel reklam. Den islamistiska terrororganisationen Hamas, som styr Gaza, kan låtsas vara martyrer och beskatta inkomsterna från smugglingen.

Men det är ohederligt att inte tala om bakgrunden till blockaden. Hamas upprätthåller sedan 2007 en enpartidiktatur i Gaza som fängslar och torterar oliktänkande. Tusentals raketer har skjutits mot israeliska byar och städer. Och Hamas erkänner varken Israels rätt att existera eller ens poängen med fredssamtal.

Varför skulle Israel släppa all gränskontroll mot en sådan fiende? Så att Syrien och Iran kan skicka in alla vapen på Hamas önskelista, och nya självmordsbombare exporteras vid behov?

Detta tiger Ship to Gaza om. För deras kampanj handlar inte om att hjälpa Gazaborna, utan om att brännmärka Israel – det är vad som ligger i Feilers begrepp ”politisk aktion”. Ship to Gaza bedriver propaganda, precis som Israels regering.

Israeler och palestinier måste på allvar börja diskutera viktiga saker som kan föra fram till två stater. Men Ship to Gaza är bara en ankarkätting i propellern.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.