Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

”Simon och ekarna”: 1930-talet är ännu inte över

Signerat – Erik Helmerson.

Det var väl tidigt 1980-tal, jag var i 12-årsåldern och pratade med en äldre vän till familjen. Jag visste att han varit i Tyskland före kriget och att han avskydde Hitler, det hade han nämnt många gånger. Samtalet handlade just om den resan, han berättade om sitt franska ressällskap och hur de alla skrattade åt löjliga uniformer, gåsmarscher och masspsykos.

Så kom vi in på behandlingen av judarna, på apartheidpolitiken som föregick kriget och Förintelsen.

”Jag förstår inte hur Hitler kunde betrakta dem som en mindervärdig ras”, sa han. ”Det är ju precis tvärtom. Judarna är duktigare än vi. De nästlar sig in överallt, får alla toppositioner i samhället. Kissinger, familjen Bonnier, Harry Schein, titta hur de tar sig fram. Man ska inte ge judarna makten, Erik, det hade Hitler i alla fall klart för sig”.

Nu, 30 år senare, vill jag gärna minnas att jag protesterade. Men jag är inte säker.

I går hade filmen ”Simon och ekarna”, efter Marianne Fredrikssons roman, premiär. De starkaste scenerna beskriver just den svenska vardagsantisemitismen under åren före andra världskriget. Filmen utspelas i både arbetarstugor och vackra 30-talshem – just ett sådant som familjens vän bodde i ännu på 1980-talet – och som en diffus, hotfull kuliss finns misstron, hatet mot de svenska judarna.

En av huvudpersonerna, den judiske bokhandlaren Ruben, är flykting i Sverige och fullständigt assimilerad. Hans son Isak talar perfekt svenska. Det hjälper dem inte. Isak får ändå av skolkamraterna höra att han är en jävla jude, ”Åk hem judejävel” sprejas på bokhandelns dörr. De definieras inte som individer utan efter sin etnicitet, religion, ”ras”. En jude är alltid en jude.

Precis som en muslim i dag inte är en individ utan just en muslim. Och som muslim, oavsett hur sekulär och assimilerad, får man räkna med att ställas till svars för terrordåd, extremism, kvinnoförtryck, ”islamisering”.

Europa sjunker i fattigdom, banker svajar, arbetslösheten stiger och en främling är en främling. Man måste vara otillständigt naiv för att inte se likheterna. Och otillständigt historielös för att inte markera mot främlingsfientlighet och islamofobi.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.