Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Sjöstedts förluststrategi

Det som fick Mona Sahlin på fall, står att läsa i resultatet av Socialdemokraternas detektivarbete efter valfloppen 2010, var Vänsterpartiets krav på ministerposter.

Alldeles säkert togs därför inga glädjeskutt på S-kansliet när vänsterledaren Jonas Sjöstedt i torsdagens DN berättade hur partiet förbereder ommöbleringen på Rosenbad. Ministrar och statssekreterare nomineras, för- och nackdelar med att rå över olika frågor begrundas.

Partiets nya ledarpar, med Sjöstedt som ordförande och Aron Etzler som partisekreterare, har hamrat in: Räkna aldrig bort oss. Vänstern är ett nytt parti och förhållandet till den gamla maktmaskinen Socialdemokraterna är inte detsamma som förr.

Sedan de två tillträdde har Vänsterpartiet fördubblat sitt stöd i opinionsmätningarna och med den stigande kurvan har självförtroendet växt. Och trots att det saknas inviter i regeringsfrågan vågar partiledaren tala öppet om hur departementen ska styras.

Idén om hur de rödgröna ska regera efter en eventuell valvinst i höst vore tydlig om det inte var för Vänsterpartiets ultimatum. För Jonas Sjöstedt vägrar att sitta i en regering om det inte samtidigt innebär stopp för alla former av vinst i välfärden.

Kravet har kunnat fungera som ankare för en bredare berättelse och problemställning. Under mottot ”Inte till salu” radas nu Vänsterpartiets alla kampanjpunkter upp. På samma gång har det ovillkorliga nejet till vinster verkat som press på de tilltänkta regeringskamraterna i S.

Men effekten blev en annan när Jonas Sjöstedt i torsdagens intervju med DN stängde alla dörrar för en kompromiss i frågan. Antingen räknas det fräckt med att kravet inte kommer att stå i vägen för V att bilda regering med S, trots att Löfvens parti har på pränt en position som inte motsvarar Sjöstedts obevekliga krav.

En annan tolkning är att Vänstern inte vill sitta i en regering, och inte menar allvar med sin förnyelse utan föredrar att bygga vidare på traditionen som en form av regeringsunderlag i opposition. Sjöstedts spekulationer om ministerposterna blir att gapa efter mycket och samtidigt gärna mista hela stycket.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.