Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Skattesvinn: Förvandla inte Sverige till Medeltidens värld

Signerat – Erik Helmerson.

Ni lånar för att sänka skatten, upprepade Stefan Löfven i Aktuellt-debatten med Fredrik Reinfeldt. För säkerhets skull så många gånger att programtiden nästan hann ta slut innan Löfven kom till nästa argument.

Magdalena Andersson fortsatte på samma linje i sin tv-debatt mot Anders Borg. Och rent tekniskt kan man väl säga att det stämmer. Om man tar ett studielån och på vägen ut från banken köper en Piggelin skulle någon kunna poppa upp och hävda att man lånar till sockerkonsumtion.

Men argumentet förutsätter att de styrande enbart vidtar två ekonomiska åtgärder: lånet och skattesänkningen. Vår offentliga ekonomi innehåller något fler element än så.

Bland annat hamnar skattepengar på ”satsningar” som Medeltidens värld i Götene. På Slöseriombudsmannens blogg hos Skattebetalarnas förening berättas att äventyrsparkens saga nu är all sedan husen auktionerats bort. Götene kommun hade hoppats att få igen en dryg miljon kronor av de 100 miljoner som historien kostat. Resultatet av auktionen: 632.000 kronor.

I fjol gjorde ”Uppdrag granskning” ett reportage om Medeltidens värld. Det var stor tragikomik med köp av ”Arn”-rekvisita, kommunal svågerpolitik, svartbyggen, E-Type, Bert Karlsson och en död älg. Och en makaber penningrullning som förutsatte att de som beslutade om utgifterna – politikerna – kunde skicka notan till någon annan – skattebetalarna.

I senaste avsnittet av tv-serien ”Kommunpampar” fick Kungälv besök av sin tyska vänkommun Hiddenhausen. ”Vilka blir effekterna av vänortsprojektet?” frågade en journalist och fick efter betänketid svaret att både manskörer och handbollslag haft stor glädje av utbytet.

Politikerna äger inte våra pengar, de förvaltar dem bara. Det är ett stort hedersuppdrag.

När någon kommun- eller statspamp hävdar att det finns ett direkt samband mellan sänkt skatt och sämre skola kan man ställa frågan vad politikern i övrigt prioriterat för skattemedlen. Förvånansvärt ofta dyker det upp ett äventyrsland, en vänort eller en rymdskeppsliknande fotbollsarena i budgeten.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.