Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Skolan: Bakläxa för Vänsterpartiet

Tv-serien ”Rasten” handlar om Tobbe som vill rädda sommarlovet och slopa alla läxor. Samma dröm har Vänsterpartiet och i Hallstahammar ser den ut att kunna bli verklighet. Tillsammans med Socialdemokraterna styr man kommunen som kanske blir först i landet med fri kvällsaktivitet för barn i skolåldern.

Problemet med läxor är förutom att de är tråkigare än att titta på Disney Channel att de segregerar, tycker Vänsterpartiet. Som kompensation för utebliven läsning vid köksbordet föreslås längre skoldagar – för alla. Det är en dyr och trubbig åtgärd, särskilt om det är orättvisan man vill åt.

För de elever som har en hejaklack i mamma och pappa lär inte bli av med den för att de kommer hem en timme senare från skolan. Slopade läxor kan tvärtom leda till att de osynliga ­extralektionerna ökar – de föräldrar som inte gillar dåliga provresultat är i högre utsträckning beredda att lägga tid och resurser på arbete utanför skolan. Oavsett vad lärarna har skickat med barnen hem.

Förslaget signalerar att föräldrar inte har någon roll i sina barns utbildning, men så är det ju inte. De är involverade via utvecklingssamtal och framför allt – de har det yttersta ansvaret för barnens välfärd. En läxfri skola riskerar att försämra dialogen mellan familjen och läraren. Det är svårare att stötta sin son eller dotter om man inte ens vet vad skolarbetet går ut på.

Ytterligare en sak är att varje lärare efter fem års universitetsutbildning själv bör få besluta om pedagogiska metoder som läxors vara eller inte vara, beroende på vilken klass han står framför. Frågan är vad kommun­politiker vet som gått lärare och rektorer förbi. Sådan centralstyrning omyndigförklarar skolpersonalen. Dumbyråkrati när den är som värst, med andra ord.

Utbildningsminister Jan Björklund, som själv inte drar sig för att från Rosenbad röra runt i saker på klassrumsnivå, tycker ändå att här går gränsen. Om Hallstahammar klubbar igenom förslaget hotar han att sätta stopp för kommunpolitiker som vill lägga näsan i blöt. Det vore bra. Politiska pekpinnar om läxfrihet passar bäst i drömmarnas (och kanske barnprogrammens) värld.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.