Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Skulden är en man – inte ett kollektiv

Signerat – Erik Helmerson

Dygnet efter dödsmisshandeln i Helsingborg har präglats av sorg, vrede och reflektion. En del av det som sagts har varit tänkvärt, annat förhastat och populistiskt. Att hela den svenska supporterkulturen skulle vara perverterad motsägs av att ytterst få supportrar ägnar sig åt våld. Att det skulle handla om en manlig norm är gravt fördomsfullt med tanke på att 99 procent av männen varken skulle slåss med flaskor eller ursäkta den procent som gör det.

Det är två år sedan det första delbetänkandet presenterades i Björn Erikssons utredning mot huliganism. Sedan dess har de juridiska kvarnarna malt på beklagligt låg hastighet, men en handfull av de åtgärder som Eriksson föreslog är trots allt på gång.

En av dem är maskeringsförbud. En mycket rimlig inskränkning, en skyldigs rätt till anonymitet kan inte väga tyngre än en oskyldigs rätt att skyddas från våld. Det är dock mycket tveksamt om något av Erikssons förslag hade förhindrat just tragedin i Helsingborg.

Två andra åtgärder hade kanske, kanske kunnat förebygga det inträffade. Det ena är ett totalförbud för bortasupportrar. Det vore ett drakoniskt ingrepp som skulle förändra den svenska idrotts- och supporterkulturen i grunden. Publiksporter som fotboll och ishockey skulle väl inte gå under, men förlusten av en av deras viktigaste beståndsdelar – den sunda rivaliteten mellan två klackar – skulle efterlämna ett tomrum likt en avgrund.

Den andra är att se till att den som döms för bråk med idrotts- och supporterbakgrund – oavsett var – skulle kunna portas från alla arenor för lång tid. Risken finns att en sådan paragraf gläntar på dörren till godtycke, men den skulle samtidigt träffa huliganen där det gör som ondast. Det är nämligen en myt att de som slåss i en klubbs namn är ointresserade av sporten.

Vad som behövs nu är inte svepande formuleringar och magreaktioner. Supporterorganisationer och vanliga fans måste bestämma sig för hur de ska bilda en aktiv motståndsrörelse som tränger undan våldsverkarna ur kulturen. Och lagstiftarna måste hitta åtgärder som stoppar de individuella gärningsmännen men förskonar det oskyldiga kollektivet.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.