Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Små diktatorer eller små demokrater?

Svenska barn är oregerliga snorungar. I veckan fick diverse utländska medier nys om psykiatern och författaren David Eberhards nya bok ”Hur barnen tog makten”. Det är inte svårt att förstå skadeglädjen. Sverige må toppa välfärds- och jämställdhetsrankningar men våra barn är egoistiska skitungar.

Är det sant? Ser det svenska barnet på sig själv som världens nav, en lättkränkt liten individ som inte har vett att resa sig för en person med rollator på bussen? Eller är det tvärtom så att den senaste upplagan svenskar är ovanligt självständiga, respektfulla små människor som reflekterar i stället för att lyda blint?

Ingen känner alla barn. De flesta beskrivningar bygger därför på lösa antaganden och grova generaliseringar.

Men en del träffar förstås ett lite större urval. Som läkaren Lars H Gustavsson som arbetat med barn och ungdomar under ett helt yrkesliv. Så här sa han i Helsingborgs Dagblad: ”Mitt huvudintryck är att de flesta barn i dag är frimodiga, nyfikna, samarbetsinställda och kompetenta.”

David Eberhard har säkert också träffat många barn men han är inte lika imponerad. Han skriver att barn behandlas som små vuxna. De får bestämma allt, från middagsmat till semestermål. Dagens föräldrar är vilseledda och tror att familjen är ett slags demokrati där allas åsikter är lika viktiga. Barnen blir odrägliga och i slutändan rätt olyckliga när de möter ett vuxenliv som inte behandlar dem med samma silkesvantar som de ständigt inkännande och förhandlande föräldrarna.

Det är ett effektivt debattgrepp att utmåla extremerna av en tendens som den dominerande ordningen. Något varje ledarskribent vet ... Det väcker intresse och får det egna budskapet att framstå som mer relevant.

Men visst, det finns säkert föräldrar som är så rädda att deras ögonsten ska skadas av tillsägelser att resultatet blir en bortskämd liten diktator till ringa glädje för sig själv och andra. Och här fyller Eberhards bok en funktion. Den kan ingjuta självförtroende hos nervösa föräldrar.

Att hans generaliseringar nådde utanför landets gränser och befläckade vårt rykte tar vi med gott humör. Så lättkränkta är vi ju inte.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.