Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Sociala obligationer: Privata pengar är inte (alltid) onda

Signerat – Erik Helmerson.

Om utsatta förorter och stadsdelar ska lyfta krävs lugn och ro. Medborgarna har rätt till samma säkerhet i Hammarkullen som i Hammarby sjöstad, människor ska kunna röra sig och företag etableras utan fruktan.

Nyligen lanserade polisen en satsning för att bemöta de yrkeskriminella i Stockholmsförorterna Tensta och Rinkeby. Bra – men andra åtgärder måste till för att bygga varaktig trygghet.

I går öppnade socialminister Göran Hägglund i SvD för att pröva vad som på engelska kallas social impact bonds. Systemet har funnits i några år, bland annat i Storbritannien och USA.

Principen är denna: politiker pekar ut ett problem och en målsättning för dess lösning. Privata företag eller ideella organisationer försöker hitta svaren. Om de lyckas får de ersättning och en modest vinst. Vid ett misslyckande blir det inga pengar alls.

I fallet trygghet i förorten skulle projektet kunna handla om att identifiera tydliga mål för när kriminaliteten kan sägas ha minskat, och belöna efter hur mycket den gått ner.

Till systemets fördelar hör att det kan lösa ett dilemma, nämligen det offentligas problem att ordna kortsiktig finansiering till projekt vars resultat bara syns på lång sikt. Det öppnar också för kreativt tänkande. Politiker kan tveka att testa nya metoder av fruktan för att slösa bort skattepengar. Det är en sund reflex, men tyvärr kan den blockera okonventionella lösningar.

En nackdel försökte Åsa Romson (MP) peka ut i gårdagens ”P1-morgon”. Hennes invändning var att slik verksamhet ”ska” skötas av det offentliga: ”Jag tycker att det är en kärnuppgift för samhället”. Som att det bara finns två sorters medel – skattepengar och onda pengar. Ingen skulle förespråka att staten lägger ner och lämnar alla sociala satsningar åt Svenskt näringsliv. ”Obligationerna” fungerar inte på alla typer av projekt och ersätter inte offentliga medel.

Systemet är ungt och ännu inte utvärderat. Det är ingen snabblösning på alla sociala problem. Men dess motståndare bör hitta bättre argument än ”detta borde det offentliga stå för, punkt slut”. Valet står ofta mellan onda pengar eller inga pengar alls.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.