Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Socialister: Varning för populism.

Åt vilket håll går Europas social­demokrater? Det är inte bara i Sverige som partiet befinner sig i opposition och försöker hitta en väg tillbaka till regeringsmakten.

För bara tio år sedan var läget det motsatta.

När EU:s stats- och regeringschefer träffades i Göteborg hade ordförande Göran Persson en lång rad partivänner runt bordet. Där satt till exempel Storbritanniens Tony Blair, Tysklands Gerhard Schröder, Frankrikes Lionel Jospin, Finlands Paavo Lipponen och Danmarks Poul Nyrup Rasmussen.

Det känns redan som mycket länge sedan. Och Dominique Strauss-Kahns skäggstubb och skrynkliga kostym framför skranket i New York sätter antagligen punkt för drömmarna om att den generationens socialdemokratiska män någonsin ska få makten i Europa igen.

Men vilka kommer efter dem – och vad vill de?

Enligt Eric Sundström, chefredaktör för Dagens Arena, frodas en del otrevliga populistiska tankar i kretsen av S-märkta tankesmedjor i Europa.

När han i början av året deltog i en träff i Berlin presenterades en lång lista med ståndpunkter som ansågs kunna locka ”traditionella arbetarväljare”. Det innebar bland annat nej till både ”massinvandring” och turkiskt EU-medlemskap.

Heder åt Sundström som öppet berättar hur snacket går.

”Mota främlingsfientligheten i grind”, uppmanar han sitt parti och man får hoppas att Håkan Juholt ber honom berätta mer om vad som sades i Berlin.

Det verkar behövas. Ett par månaders bekantskap med den nye S-ledaren har förmedlat en känsla av att han kan lockas av populismens enkla och nationellt definierade tongångar.

Det är förhoppningsvis fel.

Socialdemokratin har dessutom en stolt historia av att kämpa mot extremism i alla former. Hur skulle det ha gått för Sverige om inte Juholts företrädare för hundra år sedan tagit öppen strid med kommunismen? Av politiska ledare i vår tid krävs också något mer än att sätta upp ett finger i luften.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.