Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Ständigt dessa ursäkter

Tänk att det ska vara så svårt. Varför kan inte bara det vänsteretablissemang som bekänner sig till de demokratiska spelreglerna säga att det är fel att sätta en yxa i dörren. Alltid. Oavsett om det bor en nazist där, om det bott en nazist där eller om vänsteraktivisterna bara råkar ta fel dörr.

Efter ”Uppdrag gransknings” genomgång av det vänsterextrema våldet har invändningarna bland röda debattörer varit många. Metodval synas i sömmarna, medan själva huvudpoängen helt eller delvis går förlorad.

Aftonbladets Martin Aagård invänder mot att ”Uppdrag granskning” glider in på frågan om de angripna verkligen är nazister i stället för att fokusera på problemet med varför vissa anser sig ha rätt att misshandla sina medmänni­skor. Här har Aagård en poäng.

Men strax efter gör han själv en liknande glidning när han ifrågasätter om det verkligen är vänsterextrema som angriper. Överfallet på två slovakiska gästarbetare är, enligt Aagård, ”ett paradexempel på idiotisk huliganism. För ja, detta våld är också kopplat till romantiserandet av fotbollsvåldet”. Men, fortsätter han, ”när det är dags för att ställa någon mot väggen skippar Josefsson fotbollsklubbarna”.

Kan det möjligen ha något att göra med att det var just Revolutionära Fronten (RF) och inte, låt säga, AIK:s Firman, som på sin hemsida kallat sina kamrater till sammankomsten? Och att samma front på samma hemsida två dagar senare lägger ut filmen från misshandeln?

Om jag förstår Aagård rätt menar han alltså att om Svenskarnas Parti kallar till en demonstration, och några ur gruppen (som eventuellt också gillar fotboll) angriper två personer och om den filmade misshandeln läggs ut på nazisternas hemsida – ja, då är det fotbollsklubbarna som ska ställas till svars.

Annars skulle man kunna tänka sig att både nazister och RF:are rimligtvis också kan vara fotbollshuliganer. Och att hur våldet ska definieras delvis avgörs av om det sker på en fotbollsarena eller i anslutning till en politisk manifestation.

Om rapparen Sebbe Staxx flirt med yxhuggarna skriver Aagård att det är hans ”demokratiska rättighet att göra vilka videos han vill”. Okej. Och det kommer förstås Aagård också att skriva om någon annan svensk artist skulle krydda sin video med lite glorifierande bilder av yxsvingande nazister?

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.