Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Storbritannien: En union väl värd att bevara

Skräcken sprider sig bland unionisterna. En stor ledning har på kort tid förbytts i ett högst osäkert läge. För första gången har en opinions­mätning visat en liten majoritet för ja till skotsk självständighet i  folkomröstningen nästa vecka.

Nej-sidans kampanj har varit teknokratisk och fokuserad på att varna för skotska nackdelar vid en splittring. Att formulera unionens företräden var svårare. Tories blev impopulära i  Skottland redan på Thatchers tid, och Labour har inte brytt sig om kampanjen förrän nu när en stor väljarbas riskerar att försvinna utomlands.

Energin och entusiasmen finns hos ja-sidan. Ledaren för de skotska nationalisterna i SNP, Alex Salmond, är en effektiv populist som har fått självständighet att se ut som svaret på den moderna tidens osäkerhet.

Varför Skottland skulle lämna unionen är ändå svårbegripligt. Salmond vill behålla drottningen, pundet och den stora offentliga sektorn. Gränsen i  söder ska inte märkas. Visst, skottarna skulle slippa styras av Toryregeringar i  London. Men SNP försöker hela tiden låtsas som att livets goda överlever en separation, medan man blir av med otäckheter som kärnvapen.

Nordsjöoljan tänker Salmond lägga beslag på, men bara han räknar med att intäkterna växer i evighet. Pundet blir kvar, försäkrar han också, för det vill skottarna. De tre stora brittiska partierna säger dock med goda skäl nej till en valutaunion. Det kallar Salmond en bluff, och större delen av väljarna tycks tro honom. Men det är han som bluffar.

Eurokrisen visade att en valutaunion av suveräna stater kan bli en skakig historia. För att London ens skulle fundera på arrangemanget krävs att Bank of England styr räntor och penningpolitik, men dessutom att Edinburgh accepterar en strikt övervakning av statsbudgeten. Britterna kan inte obekymrat ta på sig risken för skotska finanskrascher och lånefester.

Skottland kan försöka stå på egna ben, men måste tjäna ihop till kreditbetygen. Och vad Salmond än säger är varken EU- eller Natomedlemskap något som kommer med automatik.

SNP drömmer om en progressiv liten ö, fredad från globaliseringens fasor. Men också Förenade kungadömets förkämpar behöver vakna. Bara några dagar återstår att förklara att den 307 år gamla unionen är värd fler chanser.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.