Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Susanna Birgersson: Kyrkan är bättre än Bert

Ska Svenska kyrkan vara politisk? Ja, svarade biskop Åke Bonnier i en artikel på DN Debatt i början av september. Som stöd anfördes en liten studie med några hundra svarande samt biskopens egen åsikt att det politiska beslutsfattandet alltför ofta ignorerar människovärdet. Han skrev att ”tron tvingar oss att vara en kraftfull röst i samhällsutvecklingen”.

Hans första exempel på kyrkans viktiga roll var klockringningarna vid nazistiska demonstrationer. Fint, även om det inte precis krävs profetiskt mod för att markera mot det nästan alla redan hatar.

Mångfald och miljö, är frågor som Bonnier vill att kyrkan lyfter, och han berömmer de diakoner som har kritiserat socialförsäkringssystemets brister. Också fint, men det handlar inte om något annat än åsikter som redan drivs av ett eller flera politiska partier.

Är detta att vara ”en kraftfull röst i samhällsutvecklingen”? Det påminner mer om att sjunga i kör.

Mot denna bakgrund var Expressens nyhet i söndags extra upplyftande: Svenska kyrkan överväger att öppna asylboenden. På torsdag ska ärkebiskop Antje Jackelén träffa Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson för att diskutera om och hur det kan bli möjligt.

Kan man tänka sig en bättre huvudman? SvK är en stor organisation med många anställda och inte så få frivilliga. Där finns månghundraårig erfarenhet av att driva olika slags institutioner, stor beredskap att möta traumatiserade människor och på många håll ett djupt känt engagemang för flyktingar. Där finns också en kompetens att ordna meningsfulla aktiviteter. Vi vet att många asylsökande tar skada av den första tidens overksamhet.

Drivkraften skulle vara att omsätta kärleksbudskapet i praktiken – inte att inkassera så många miljoner som möjligt från en desperat myndighet samtidigt som sysslolösa asylsökande trängs ihop på allt mindre ytor.

Asylboenden i Svenska kyrkans regi skulle dessutom avlasta kommunerna, eftersom tryggare boenden minskar behovet av insatser från socialtjänsten. Och kommuninvånarna skulle slippa oroa sig för vad som händer på det uttjänta gamla hotellet som plötsligt omvandlats till ett underbemannat flyktingboende.

Så ja, utmana Bert Karlssons asylimperium med allt vad ni har. Det kanske inte är politik, men det är samhällsengagemang så det sprakar om det.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.