Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Att bada eller inte bada

I Ystad slog man fast att kvinnor och män badar tillsammans. Passar det inte så badar man inte. Det behöver inte vara svårare än så, skriver Susanne Nyström.

Det fanns en tid när det var enkelt att bada. Sedan dess har vi slagit knut på oss själva för att göra tillvaron komplicerad. En femårig pojke ska ta ett dopp tillsammans med sin mamma och syster. Skulle inte tro det. I alla fall inte när det är kvinnotid i simhallen.

Muslimer vill besöka stranden i Cannes. Utan burkini i så fall.

Tafsar killarna? Ge flickorna en egen bubbelpool. Samtidigt bör vi passa på att även dela upp festivalpubliken efter kön. Och styrketräning kan gott äga rum på kvinnoavdelningar. Varför inte i anslutning till flickskolor?

Riktigt så långt som till skilda utbildningar har det inte gått. Men exemplen visar varför det är dags att göra halt.

Tjejer behöver inte fredade zoner, riktlinjer eller dresscode. De behöver bli bemötta med respekt, vilket bygger på att killar lär sig att hålla händerna i styr. Det gäller oavsett om de är i simhallen, på konsert eller i skolkorridoren. Och det gäller oavsett om tjejerna har bikini eller burkini, kortkort eller heltäckande.

För det är bara att inse: Tjejer kommer aldrig att kunna göra alla nöjda.

Antingen visar man för mycket eller för lite hud, är ute för sent eller sitter hemma och är kuvad. Det spelar ingen roll om man badar bara med tjejer, med alla eller inte alls. Omgivningen kommer ändå att ha synpunkter. Det gäller inte minst den mixade bubbelpoolen, som underförstått är en utsatt plats som bör undvikas.

Därmed blir det en oskriven regel att det är tjejens ansvar att hålla sig ur vägen för att slippa sexuella trakasserier. Det handlar om att klä sig rätt, bete sig rätt och vara på rätt ställen. Eller snarare om att inte klä sig fel, bete sig fel och vara på fel ställen.

Förtryckande? Lyssna på opinionsbildaren Sara Mohammads sommarprat, så får ni höra hur hämmande det är att i varje detalj tvingas anpassa sig till omgivningens förväntningar (22/7). Eller varför inte damma av böckerna om Kulla-Gulla, som på flickpensionen instrueras att sitta, gå och tala korrekt, och att hela tiden tänka på hur hon för sig?

Därför är det befriande att läsa inlägget i Expressen från Peter Eriksson, integrationsstrateg i Ystads kommun (15/8). I Ystad slog man fast att här badar vi tillsammans. Passar det inte så badar man inte. Män som inte kan visa normalt hyfs betraktas som det ordningsproblem de är och avvisas från simhallen.

Det behöver inte vara svårare än så.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.