Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Låt klockan sluta klämta

Det är inte särskilt konstigt att många har svårt att föreställa sig kristna som offer, i stället för som norm och utövare av makt. Men här är det dags att tänka om.

Klockan klämtar för Iraks kristna, skriver Europaparlamentariker Lars Adaktusson (KD) på onsdagens DN Debatt (26/7).

Han har tyvärr rätt. Enligt den kristna organsaitionen Open Doors är kristna den mest förföljda religiösa gruppen globalt sett, och IS har inte gjort situationen bättre. Värst är det i Nordkorea, Somalia och Afghanistan, med Syrien, Irak och Iran strax därefter.

Det kan vara så många som drygt 200 miljoner kristna som lever under allvarlig förföljelse.

Att kristna attackeras är ingen nyhet, utan lika gammalt som evangelierna. Aposteln Petrus ska enligt traditionen ha korsfästs upp och ner, och efter det har otaliga anhängare torterats, avrättats, förföljts och diskriminerats. Samtidigt har kyrkor bränts och vid 1900-talets början utsattes armenier för folkmord.

Trots det tenderar vårt kollektiva minne snarare att minnas korstågen, och då framför allt hur representanter för kyrkan, med svärdet i ena handen och korset i den andra, lät människor välja mellan Bibeln och döden. I Sverige kompletteras bilden av en historiskt stark statskyrka, vars makt och kontroll sträckte sig långt utanför människors andliga behov. Följden blev att religionsfrihet för många blev synonymt med rätten att slippa religion i allmänhet och kristendom i synnerhet. Inte med rätten att få närvara vid en gudstjänst.

Aposteln Petrus ska enligt traditionen ha korsfästs upp och ner.

Därför är det kanske inte särskilt konstigt att många har svårt att föreställa sig kristna som offer, långt ner i samhällshierarkin, i stället för som norm och utövare av makt. Här är det dock dags att tänka om, vilket sakta men säkert verkar ske.

För även om en stor del av övergreppen sker i medieskugga, har flera medier börjat belysa problemen, om än i mindre skala. Dessutom slog EU-parlamentet förra året fast att det anser att IS just nu ägnar sig åt folkmord på kristna och andra religiösa minoriteter i Irak och Syrien, vilket är ett tydligt tecken på att medierapporteringen fortfarande är i underkant.

För klockan klämtar inte bara för de kristna i Irak. Den klämtar för väldigt många fler.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.