Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Svartvit debatt: Rasismen delar landet

Allt tyder på att beskrivningen av Sverige som ett rasistiskt land är en myt” menar Markus Uvell och Carl Melin när de på DN Debatt (13/6) presenterar ”Innerst inne”, en bok som uppges avslöja vad väljarna egentligen tycker.

Men alla håller inte med. I går presenterade Svenska FN-förbundet – en organisation som är något av en supporterklubb till FN – en rapport som ­visar på motsatsen. Aleksander ­Gabelic, förbundets ordförande, menar att det inte bara är fråga om att rasism genomsyrar Sverige. Han är dessutom ”djupt bekymrad över ökande rasism och intolerans” (SvD 16/6). Problemet växer, med andra ord.

Det som gör Gabelic så bedrövad är en rad oroväckande tendenser och händelser som presenteras i rapporten: ett högt (men konstant) antal hatbrott som alltför sällan klaras upp, trakasserier av minoritetsgrupper, en ökad aktivitet bland högerextremister, Sverige­demokraternas framfart i politiken och avslöjandet att svensk polis fört register över romer. För att nämna några. Bilden som målas upp är alltså minst sagt dyster.

De redan kända data som har sammanställts i rapporten ger heller inte någon som helst anledning till annat. Registreringen av romer är en skam, nazisternas tilltagande aktivitet oroväckande och Sverigedemokraternas opinionsframgångar allt annat än välkomna. Men – och det här är ett viktigt men – det är inte hela sanningen.

Konsten att bara föra fram och bemöta de argument som stödjer den egna tesen har blivit lite av svenska rasismdebattörers paradgren. Visst ser Uvell och Melin oroande tendenser i sina opinionsanalyser, men de ryggar ändå inte för att slå fast att allt tyder på att Rasistiska Sverige är en myt. På samma sätt bemödar sig inte FN-förbundet att jämsides med den dystra verklighetsbeskrivningen påpeka att rasism och övertramp samexisterar med till exempel mer positiva attityder till invandrare. När de oroat nämner rasismens påverkan på politiken tycks de också glömma att rasisters och nazisters framfart har väckt ett starkare motengagemang än kanske någonsin tidigare.

Visst, att måla upp en komplex bild med parallella utvecklingar i olika riktning är varken lika slagkraftigt eller rubrikdragande. Men, för att parafrasera Uvell och Melin, det är faktiskt hur det ser ut – egentligen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.