Syrien och FN: Ryssland är diktaturens bästa vän - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Syrien och FN: Ryssland är diktaturens bästa vän

Signerat – Gunnar Jonsson.

Den syriska diktaturens besinningslösa våld mot civila blir bara värre. Arabförbundet har tvingats medge att försöket att skicka observatörer blev ett fiasko. Men i FN:s säkerhetsråd blockerar nu framför allt Ryssland frågan på ett skamligt sätt. I det resolutionsförslag som finns kräver Moskva så stora ändringar att all mening försvinner.

På Arabförbundets initiativ ingår en vädjan om att Bashar Assad ska lämna över makten till sin vicepresident. Ryssland vägrar gå med på något som ens andas förändring av regimen. Däremot måste militär intervention uteslutas, trots att ingen har bett om skrivningar som medger möjligheten.

Ryssarna hänvisar till Libyen, där de hävdar att Nato utnyttjade beslutet om flygförbudszon till att välta Khaddafi. Misstaget de begick i det fallet genom att lägga ned sin röst i FN var tydligen att inte stötta tyrannen tillräckligt, så att han kunde fortsätta slakten.

Samtidigt säger Ryssland nej till alla sanktioner mot Assad, inklusive att stoppa vapenförsäljning. Här talar man i eget intresse; så sent som i januari såldes nya stridsflygplan till diktaturen. Hållningen ska jämföras med Rysslands egen tidigare resolutionstext som förbjöd vapenleveranser, men bara till oppositionen.

Både Ryssland och Kina anser att ingen ska lägga sig i vad andra länder gör, eftersom någon annars kunde ha synpunkter på deras eget styre. För rysk del är klanen Assad också en allierad ända från kalla kriget, och i syriska Tartus har Ryssland kvar sin enda flottbas utanför det gamla Sovjet.

Att Vladimir Putin i mars åter tänker låta sig väljas till president spelar också in. En ökad ”putinisering” av utrikespolitiken, byggd på mer konfrontation med väst, är redan synlig.

Dessvärre är den ryska linjen förbluffande kortsiktig. Även om det tar tid att störta Assad är hans makt på väg att rämna. Putin borde ägna en tanke åt vad syrierna minns när diktaturen är borta.

Ryssland talar om ”dialog” mellan regim och opposition, mellan mördare och offer. Men Kreml är inte intresserat av att skydda människor, utan av att skydda Assadregimen så att den kan fortsätta skjuta av sin befolkning.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.