Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Ta lärdom av Norges tragedi

Signerat – Erik Helmerson

”Hur många av er har en radio med batterier”, frågade Karin Andersson från SOS Alarm deltagarna på Folk och försvars rikskonferens på tisdagen. Jag tillhörde den minoritet som inte räckte upp handen. Om samma fråga ställs nästa år tänker jag göra det.

Ibland kan en sådan radio vara skillnaden mellan liv och död. Det har bevisats otaliga gånger, senast när orkanen Sandy svepte in över USA:s östkust. Elen slogs ut, liksom tele- och datornäten. ”Det är farligt att lita på en smart­phone”, konstaterade Karin Andersson.

Från orkanen Sandy gick samtalet över till terrorns Oslo och Utøya den 22 juli 2011. Efter ett par dagar med diskussion om ganska diffusa, och inte helt sannolika, hotbilder – ett ryskt anfall, stor politisk turbulens i vårt närområde – kändes hotet närmare och mer påtagligt. Sverige har under de senaste åren drabbats av både naturkatastrofer, med orkanen Gudrun som det senaste exemplet, och terror­attacker. Hur rustade är vi?

Inte tillräckligt, blev slutsatsen. Som så många gånger förr. Den rapport som sammanställdes av den norska 22 juli-kommissionen hade lika gärna kunnat handla om Sverige, konstaterade Lars Hedström från Försvarshögskolan. Vilket är dystert eftersom rapporten kom med svidande kritik mot den norska krisorganisationen.

Sverige måste lära av den norska erfarenheten. Myndigheterna måste öva på olika katastrofscenarier, skärpa förberedelserna, genomföra redan fattade beslut (vilket inte skett före Breiviks Oslobomb), skapa en tydlig organisation och ansvarsfördelning – och öva igen. Det avgörande, visar kommissionens rapport, är inte hur stora resurserna är utan vilken kultur och vilket ledarskap som finns hos myndigheter och andra organisationer.

Sverige kommer med största sanno­likhet att genomföra det mesta som den norska kommissionen föreslår. Frågan är när vi gör det – innan katastrofen är ett faktum eller efter.

Vid en katastrof prövas samhället, från den högsta nivån till den lägsta. Från statsministerns kansli ner till dig själv i mörkret, med örat tryckt mot batteriradion.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.