Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Tänd lampan då men sluta gnäll

Signerat – Susanna Birgersson

På lördag kväll är det dags för klimataktivismens bästa stund på jorden, Earth hour. Då släcker företag, myndigheter och vanligt folk lamporna för att, något paradoxalt, sätta ljus på klimatfrågan. Detta föregås av en högtidsstund för många liberala och konservativa opinionsbildare. Vi gnuggar händerna, vässar pennorna och sätter oss att författa dråpslaget mot den självbespeglande medelklassens ytliga, till intet förpliktigande avlatsaktivism.

Argumenten är följande: Som energibesparingsåtgärd är nedsläckningen i stort sett meningslös. Det är knappt mer verkningsfullt än att be vädergudarna att äntligen släppa på värmen och låta våren komma. Och symboliken, mina vänner, symboliken! Att släcka ljuset är att signalera utvecklingsfientlighet och mossig konsumtionskritik. Värst av allt – och här kan man få tillfälle att visa sig solidarisk med tredje världen – hur tror ni det känns för människor i Afrika, som inte ens har en glödlampa i taket, att höra om hur vi i den rika världen släcker ner våra hus för klimatets skull? De blir förstås förvirrade, ja kanske rentav arga. (För man kan ju inte förvänta sig att fattiga afrikaner inser att utmaningarna ser lite olika ut i olika delar av världen.)

Så där ja. Svårare än så är det inte att visa att jippon som Earth hour gör mer skada än nytta. Man kan också passa på att antyda att detsamma gäller aktivistiskt klimatengagemang generellt.

Tro mig, jag vet hur man gör, jag har själv skrivit ett par texter av det här slaget. Men det räcker nu. I fyra år, sedan 2009 då Earth hour fick genomslag i Sverige, har vi haft rikligt med tillfällen att förfasa och beklaga oss. Vi har framfört våra argument. Så låt oss vara uppriktiga: Det stora problemet är inte att symboliken i Earth hour haltar. Det stora problemet är att mycket av det nödvändiga förebyggande arbetet mot skenande klimatförändringar har fastnat i en global beslutsprocess som gått i baklås.

Visst finns risken att människor släcker lampan och inbillar sig att de är duktiga och klimatsmarta – samtidigt som de passar på att beställa en resa till Thailand där i mörkret. Och visst, möjligheten finns att självbelåtna kommunalråd deklarerar att de ska släcka ner hela kommunhuset en timme – men struntar i miljö- och klimatfrågor resten av året. Men är det inte i ärlighetens namn precis tvärtom? De som deltar i event och aktioner har oftast ett reellt intresse för sakfrågan.

Ta Jönköpings kommun. ”Genom att vara med i Earth hour visar du att du bryr dig årets övriga 8 759 timmar”, står det på hemsidan. Under hela veckan anordnas klimatrelaterade aktiviteter, alltifrån lättsamma tävlingar till föreläsningar om hur man planerar belysningen hemma eller bygger miljövänligt.

Jönköping är också en av de 37 kommuner som ingått ett ambitiöst samarbete med Energimyndigheten för att utveckla smartare energianvändning. Ett finurligt exempel är hur man löst frågan om belysning i en av stadens parker, en sådan som lätt känns lite olustig fram mot kvällen. I stället för att dränka hela området i ljus under dygnets mörka timmar har parken försetts med närvarostyrning, så att det är ljust där människor befinner sig.

Ett annat exempel är att kommunen har rustat upp busstrafiken. Utbyggt linjenät, fler hållplatser och digitala nedräkningsskyltar på hållplatserna har gjort kollektivtrafiken mycket mer attraktiv – och använd.

Frukten av arbetet är dubbelt välsmakande: kommunen sänker utsläpp och sparar pengar.

Ni förstår poängen? Att delta i lättsamma klimatjippon står inte i motsats till allvarligt engagemang och långsiktigt arbete för energieffektivisering.

I slutet av mars månad kommer i stort sett alla kommuner och landsting att rapportera in hur arbetet med energieffektivisering fortskrider. Rapporterna sammanställs hos Energimyndigheten. Den som vill veta vilka kommuner som har ett verkligt miljö- och klimatengagemang bör titta på denna statistik.

Ordet är fritt. Men ni som lägger oerhört mycket krut på att kritisera och förlöjliga Earth hour – jag gissar att ert eget klimatengagemang är begränsat till ett hastigt uppflammande kärnkraftsförsvar ett par gånger om året.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.