Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Terrafem: För viktig för att gå förlorad

Signerat – Hanne Kjöller.

För drygt tio år sedan besökte jag två kvinnojourer. Dels den kommunala på Wollmar Yxkullsgatan i Stockholm, dels den ideellt organiserade systerjouren Somaya som huserade på hemlig adress i ett av Stockholms miljonprogramområden.

Skillnaden var, föga oväntat, gigantisk. Vid det kommunalt drivna boendet gick det ungefär en och en halv anställd på varje skyddssökande kvinna.

Kostnaden per dygn och sängplats, för kvinnor som i stort sett sköter sig själva – man är ju inte psykiskt sjuk bara för att man är jagad av en man – uppgick till ungefär 4.500 kronor. På systerjouren Somaya kostade motsvarande bädd 250 kronor.

Terrafem är en ideell organisation som arbetar för att ge kvinnor och flickor med utländsk härkomst skydd från mäns våld. Som DN berättade i torsdagens tidning finns ingen annan som gör det Terrafem gör. Det är den enda rikstäckande jourtelefonen där kvinnor kan ges råd och stöd på 44 språk.

Här finns förutom den språkliga kompetensen också den kulturella. De unga flickor som ringer till Terrafem för att de fruktar bortgifte, eller kanske till och med att mördas av sin pappa, slipper bli ifrågasatta. De behöver inte börja med att försöka övertyga en socialsekreterare varför det inte är någon bra idé att försöka ”lösa problemet” inom familjen.

Men att Terrafem är rikstäckande, vilket måste anses som en tillgång, blir ur ett finansieringsperspektiv ett problem. Det är svårt för en enskild kommun att ensam stå för hela notan, säger Stockholms socialborgarråd Anna Köning Jerlmyr.

Terrafems Bernardita Núnez berättar att andra kommuner sällan vill betala det faktiska priset för boendet även om kostnaden bara är en bråkdel jämfört med om kommunen själv skulle ordna med skyddet.

Att få staten att skaka fram de pengar som behövs tycks i nuläget heller inte möjligt. Det verkar inte finnas några riktiga former för att stödja denna typ av kommunal/nationell verksamhet. Men då får man väl skapa det. Terrafems verksamhet är alldeles för dyrbar för att inte få kosta.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.