Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Tjänster: Olika måttstock för rut och rot

Signerat - Hanne Kjöller.

I går presenterade Statistiska centralbyrån, SCB, nya uppgifter för 2009 om vilka som utnyttjar rut, avdraget för hushållsnära tjänster. Vinkeln var den väntade: det är framför allt hushåll med höga inkomster som får hjälp hemma. Vilket kan tyckas som en ungefär lika sensationell nyhet som att familjer med mycket pengar går på dyrare restauranger eller åker på exotiska semestrar i högre grad än familjer med låga inkomster.

Nu kan man i och för sig invända att det är skillnad på om en tjänst är skatterabatterad eller inte. Om man tycker att det just därför är viktigt att även ekonomiskt svagare familjer kan utnyttja en förmån, måste väl det rimligtvis också gälla annan skatterabatterad verksamhet. Som rotavdraget, till exempel.
Men så är det inte. Trots att rot funnits längre än rut har SCB inga uppgifter om vilka familjer det framför allt är som använder tjänsten. På myndighetens förnämliga hemsida kan man däremot själv undersöka vilka personer – inte hushåll – som gjort avdrag.

Och då, hör och häpna, finner man att det i hög grad är personer som tjänar rätt bra. I SCB:s 15 inkomstgrupper är det över lag ungefär tre eller fyra gånger fler som utnyttjar rot än rut. Förhållandet mellan rot och rut går i stort igen i alla inkomstskikt. Om man är upprörd över en snedfördelning av rut har man således närmast identiska skäl att uppröras också över rot.

Veronica Palm (S) säger till Ekot att siffrorna är ”skrämmande”. Det som framför allt skrämmer Palm är uppgiften om att kvinnor över 85 i så hög grad använder tjänsten. Det visar, menar hon, att många människor inte får den hemtjänst de har rätt till.

Tja, kanske. Eller att äldre inte har rätt till den hemtjänst de vill ha eller tycker sig behöva. Eller att de inte har lust att betala mer än de behöver för en städtjänst. I Stockholm kostar en hemtjänsttimme 197 kronor för den som har några pengar över när hyran är betald och fribeloppet på 4 831 kronor räknats av.   

För att få hjälp måste man först bli biståndsbedömd. Jag har full förståelse för att hyfsat pigga 85-åringar hellre letar fönsterputsartjänster på Gula Sidorna än underkastar sig en process där andra bestämmer vad de behöver. För 197 kronor i timmen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.