Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Tolgfors: Skyll inte avgången på barnen

Signerat - Annika Ström Melin.

Sten Tolgfors såg blekare ut än vanligt och Fredrik Reinfeldts bruna ögon blinkade sorgset mot de smattrande kamerorna i Rosenbads pressrum.

Sedan utvecklades gårdagens presskonferens till en egendomligt privat historia. Sten Tolgfors förklarade att han ”tappat energin och glädjen” för länge sedan och att ”kraften för uppdraget” tagit slut.

Beslutet fattades redan i höstas och avgången skulle ändå ha skett om ungefär en månad. Efter den senaste tidens ”mediedrev” hade han dock ”nått sin gräns” redan nu, hävdade försvarsministern.

Sedan började han tala om sina barn. Om fyraåringen som ser hur illa mamma och pappa mår. Om tvååringen som stänger av tv:n när pappa syns i rutan eftersom han lärt sig förstå att det betyder ”trubbel”.

Var det alltså meningen att vi skulle tycka synd om familjen Tolgfors?

Visst inser alla att det kan vara fruktansvärt påfrestande att vara regeringsledamot, också för ministerns anhöriga. Det är också begripligt att det yttersta ansvaret för Sveriges försvar är tungt att bära.

Men granskningen av Saudiaffären har inte gått över styr. Ingen journalist har väl ens kommit på tanken att ringa Sten Tolgfors mamma eller knacka på hans privata dörr?

Jämfört med vad många andra politiker fått stå ut med har försvarsministern drabbats av ett ganska beskedligt drev. De frågor han tvingats svara på har varit relevanta och viktiga och handlat om hans politiska ansvarsområde.

Den som var med på presskonferensen i går betvivlar dock inte att Sten Tolgfors är utpumpad och saknar politisk energi. Hans nästan genomskinliga ansikte fick ett lättat uttryck när han meddelade att han lämnar sitt uppdrag.

Fredrik Reinfeldt får dock se upp. När statsministern intervjuades i Rosenbad efter gårdagens besked upprepade han några gånger för mycket att regeringens ledamöter är ”människor” med ”känslor”.

Ja, det hoppas vi. Men politiker som begär väljarnas förtroende att styra landet kan inte samtidigt ömka sig över hur jobbigt det är. I så fall kan medborgarnas slutsats bli att det är lika bra att några andra tar över alltihop.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.