Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Tragedin bör bli en vändpunkt

Nedskjutningen av en Boeing 777 – med nära tre hundra passagerare – ovanför östra Ukraina utgör det hittills blodigaste krigsbrottet under den halvårslånga konflikten. Att fullständigt oskyldiga människor, som knappt ens lär ha vetat att de befann sig över Ukraina, slagits av döden gör samtidigt händelsen till en extra ofattbar tragedi.

Allting talar för att det är proryska separatister som ligger bakom nedskjutningen. Det är inte fullständigt bekräftat än, men bilder och bandupptagningar tyder på att de haft tillgång till tillräckligt avancerade luftvärnssystem. Att nedskjutningen med största sannolikhet var ett misstag talar starkt för att det är separatister som skjutit iväg missilen. Både den ryska och ukrainska militären har tillgång till information över civilflygets rutter och skulle ha kunnat undvika ett sådant missgrepp.

Även om detta illdåd inte skett på någon direkt order från Moskva faller ändå skulden tung på Kreml och president Vladimir Putin om de proryska rebellerna ligger bakom. Det är Moskva, som finansierat, tränat och beväpnat rebellerna. Ett vapenflöde som snarast har trappats upp med tiden. Den här typen av mycket avancerade höghöjdsmissiler har milisgrupperna till exempel inte haft tillgång till förrän på allra sista tiden.

Putin har haft som strategi att låta ryska frikårer och milismän göra hans smutsjobb – att terrorisera grannlandets befolkning – för att själv slippa ta ansvar för övergreppen. Priset för denna illistiga krigföring visade sig tydligt på torsdagen. Den som förser odisciplinerade banditband med tungt artilleri och luftvärnsmissiler gör det med den fulla vissheten att det kan sluta i en katastrof av det slag som nu skedde.

Viktigast nu är att torsdagens tragedi måste få bli en vändpunkt på Ukrainakrisen. Omvärlden kan inte fortsätta stå och titta på när Ryssland – med hjälp av rena terrormetoder – långsamt försöker blöda sitt grannland till underkastelse. Ukrainakrisen är ett öppet infekterat sår, mitt i Europa. Det bör sys igen innan det får ännu fler allvarliga och oförutsedda konsekvenser – och ännu fler oskyldiga människor får sätta livet till.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.