Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Turkiet: Den starke mannens skugga

Signerat – Annika Ström Melin.

Sista dagen i stan tar jag en av alla båtar som går över Bosporen mellan den europeiska och asiatiska delen av Istanbul.

Det är ren njutning att sitta på däck, serveras små koppar te och titta på folk som går av och på.

Båten passerar några gigantiska valaffischer som visar premiärminister Erdogan i halvfigur. Hans blick är riktad framåt, bortåt och under bilden står det 2023, utan vidare förklaring.

Det behövs inte i Turkiet. Alla förstår att årtalet markerar hundraårsjubileet av den turkiska republikens födelse.

I dag söker Erdogan väljarnas stöd för en tredje mandatperiod som regeringschef. Men siktet är alltså inställt längre än så.

Trots att han gjort en hel del för att bryta med den hårda gamla turkiska statsideologin ser han sig tydligen som en arvtagare till republikens store fader, Kemal Atatürk.

Men om Erdogan får som han vill och Turkiet så småningom blir EU-medlem måste landet ta sig ur den starke mannen skugga.

Dit är det en bit kvar.

För några år sedan pekade en lärare på bilden av Atatürk, som finns i varje klass och överallt i det offentliga rummet, och funderade högt: När vi blir en del av EU kommer folk att undra vad det är för gubbe som hänger på alla väggar.

Mer behövdes inte för att ”turkiskheten” ansågs ha blivit kränkt.

Läraren åtalades och den ökända paragraf som låg till grund för anklagelserna finns fortfarande kvar, om än i något förändrat skick.

Allt talar för att Erdogan vinner valet i dag. Sedan har han lovat att landet ska få en ny konstitution – men varit mycket förtegen om innehållet.

Turkiet behöver sannerligen en konstitutionell reform. Det måste till exempel vara tillåtet att skämta om Kemal Atatürk utan att hotas med fängelse.

Men hur vidsträckt yttrandefrihet står Erdogan ut med? Någonting i blicken på de enorma affischerna säger mig att han har svårt att skratta, framför allt åt sig själv.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.