Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Ungdomsjobb: Vågar du ta bussen till Oslo?

Ett ramaskri har rullat fram genom landet: Nu får det vara slut med de fullkomligt hjärndöda tv-debatterna! Två maximalt medietränade toppolitiker ställs mitt emot varandra, en stressad programledare introducerar frågeställningar – nästan alltid utifrån vad politikerna själva vill att debatten ska handla om; för närvarande jobb och statens ekonomi – varefter ordet fördelas. Till och med SVT tycks ha insett att konceptet inte är något vidare och ska tänka ut nya former.

Fint. Men i väntan på att SVT hittar tillbaka till en journalistik i medborgarnas tjänst, kan nämnda medborgare med fördel ta del av en helt annan typ av politikjournalistik. Till exempel genom podcasten ”Synfält framåt”, som nu även finns på DN.se. I stället för sju minuter med en stressad programledare och två taggade politiker: en timme med två avslappnade men pålästa programledare och bara en politiker. Det blir ett, i alla fall nästan, floskelfritt samtal om stort och smått.

I senaste avsnittet var det socialförsäkringsminister Ulf Kristersson som samtalade med Kristoffer Appelquist och Tobias Wahlqvist om bland annat ungdomsarbetslösheten. Den ene av programledarna tyckte att om politiker hela tiden säger att ungdomar utan gymnasiekompetens inte har någon chans att komma in på arbetsmarknaden, då är det väl inte så konstigt om de blir passiva och initiativlösa?

Det finns en lång rad jobb som ingalunda kräver gymnasiematte eller tysk verbböjning. Problemet är att den som inte kan uppvisa vare sig betyg eller yrkeserfarenhet gärna sorteras bort av en arbetsgivare som har många arbets­sökande att välja mellan. Se till att skaffa dig ett första jobb, rådde Kristersson.

Lätt för dig att säga, tänker säkert mången uppgiven 20-åring som aldrig kallas till intervju. Lyssna då på P1:s ”Tendens” från i tisdags, där Lars Mogensen samtalar med tre ungdomar som bor tillsammans i Oslo och tjänar bra på service- och lagerjobb.

De som verkligen borde lyssna är de uppgivna 20-åringarnas föräldrar. De som hellre låter ögonstenarna bo kvar hemma än ger dem en spark i baken och kräver att de flyttar till Oslo eller Riga – om det är vad som krävs för att få en första försörjning.

Någon universallösning på ungdomsarbetslösheten är det inte, men en av många pusselbitar.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.