Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Ursäkta, men röran sitter kvar

Signerat – Gunnar Jonsson.

Socialdemokraterna anstränger sig nu för att skriva om historien om Håkan Juholt och bostadsbidragen. Eftersom förundersökningen lades ned är allt egentligen i sin ordning, lyder förklaringen som ska präntas in, liksom att ”mediedrevet” behandlade Juholt orättvist. Att ordföranden åker runt i landet för att säga förlåt är mest en bonus.

Lars Thalén kommer närmare när han på tisdagens DN Debatt beskriver affären som resultatet av usel krishantering. Pr-konsulten menar att Juholt hade klarat sig om han själv hade påtalat oklarheterna i riksdagens regler och tagit initiativ till att ändra dem.

Det var ingen skräll att åklagaren lade ned förundersökningen, eftersom riksdagsmännen gett sig själva frikostiga regler. Och det är sant att Juholt begick en rad misstag och svajade mellan olika förklaringar. Men brott eller ej är inte huvudsaken.

Faktum kvarstår att Juholt i flera år tyckte att det var rimligt att skattebetalarna stod för hans flickväns boendekostnad. Hans assistent talade med honom om hyresproblemet redan i augusti, och ändå lämnade Juholt in en ny ansökan en månad senare. Det var först när Aftonbladet avslöjade affären som han kom på att det var fel.

Diskussionen har heller aldrig gällt bara bostadsbidragen. Dels finns det frågetecken om olika resor. Dels handlar det om sicksackkursen i politiken.

I Libyenfrågan vinglade Juholt hit och dit. Den skuggbudget han var med om att lägga fram för den socialdemokratiska riksdagsgruppen måste revideras kraftigt efter partikamraternas storm mot diverse kursändringar. Och Juholt eller hans stab gav först klartecken för tillfälliga medborgarskap, men den linjen höll bara i fem timmar.

Skolket från tv-debatten i ”Agenda”, motiverat av att Sverigedemokraterna inte stod där S-ledningen ville, blev ytterligare en pinsam episod.

Orsaken till att bidragsaffären kletade sig fast så intensivt var att den stämde med alla övriga intryck Håkan Juholt har gjort. Det är rörigt och yvigt, det kan hända lite vad som helst kring både personen och politiken. Socialdemokraterna har satsat på att det inte ska dyka upp fler fadäser. Vi får väl se.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.