Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-07 07:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/utforsakrade-reformen-har-ocksa-en-framsida/

LEDARE

Ledare: Utförsäkrade: Reformen har också en framsida

Signerat – Hanne Kjöller.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Så här i efterhand kan man fråga sig om det inte varit bättre om de nya reglerna i sjukförsäkringen bara gällt nya ärenden. För när man ska utvärdera reformen med den mer aktiva uppföljningen blir det missvisande att räkna med alla dem som gått passivt och bortglömt sjukskrivna under åratal.

Sjukskrivningsskadade har blivit ett begrepp. Och även om man aldrig ska säga aldrig, måste man konstatera att det precis som vid arbetslöshet är svårast att få tillbaka dem som befinner sig längst från arbetsmarknaden.

Ytterst handlar det förstås inte om att alla gamla fall sätter käppar i de statistiska hjulen, utan om människorna bakom. Krav är bra så länge människan förmår leva upp till dem. Därefter blir de en börda.

Men i går kom en rapport om just den första gruppen utförsäkrade, som möjligen talar för att det kanske inte var så dumt att också dessa individer omfattades av de nya tidsgränserna. Försäkringskassan har granskat förvärvsinkomsterna i gruppen och nästan oavsett förväntningar måste man säga att siffrorna imponerar.

Gruppen består av 26 644 personer som utförsäkrades första halvåret 2010. Av dem var det mer än hälften, 54 procent, som hade en förvärvsinkomst, alltså inkomst av vitt, pensionsgrundande arbete, under 2010. Inkomsterna är inte precis jättehöga, vilket kan förklaras med att drygt 50 procent av hela gruppen återvände till sjukförsäkringen samma år. I snitt rör det sig om drygt 60 000 kronor.

Men det är i gruppen som varken hittas hos Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan sedan de utförsäkrats som det riktigt glädjande resultatet finns. Det har sagts att dessa individer i hög grad växlat från sjukpeng till socialbidrag. Men hela 78 procent har förvärvsarbetat. Flera får säkert dryga ut med ekonomiskt bistånd, men den största gruppen, 27 procent, hittas i inkomstspannet 200 000–300 000. Drygt en tiondel, 11 procent, har en deklarerad inkomst på 300 000 kronor eller mer.

Det här är personer som i många fall skulle ha varit förtidspensionärer i dag om det inte vore för förändringarna. Medierna vältrar sig i baksidorna av reformen. Värt att minnas är att det också finns en framsida.