Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Valbevakning: Dags att sluta fjäska för MP

Ett citat från en Sifoundersökning nyligen dröjer sig kvar: ”Miljöpartiet har helt undgått negativ publicitet”.

Opinionsinstitutet hade granskat hur sex medier hanterar de olika partierna. Slutsatsen var att alliansen – i synnerhet M – under mätperioden fick kompanistryk, S och V behandlades neutralt medan bevakningen av SD, säkert till Avpixlats stora förtvivlan, inte visade sig stort annorlunda än av KD och C.

Men Miljöpartiet ... Medan andra blev illa stuckna av reportrarnas pennor blev de gröna alltså behagligt fläktade med presskorten.

Stora medier som Aktuellt, TV4:s ”Nyheterna” och Expressen ingick inte i denna granskning. Vad gäller de senare var det nog tur. Kvällstidningens bevakning av MP förtjänar mer än en liten granskning, den borde få en hel medievetenskaplig institution uppkallad efter sig.

Språkröret Gustav Fridolin reste ­nyligen till USA. I sitt följe hade han en Expressenreporter, eller snarare evangelist, bakom vars texter man formligen kunde höra stråkarna: ”Han talar med lika mycket energi vem han än möter ... Han vill se en mer intellektuell politik ... Utbildningsminister Jan Björklunds mest högljudda utmanare ...”

Till och med silverrävar som K-G Bergström blir ystra som valpar när de gröna förs på tal. ”Alla som undervisar måste få rejäla lönelyft. Den närmast självklara slutsatsen tycks märkligt nog Miljöpartiet vara tämligen ensamt om”, noterar han sorgset.

Att MP älskas i medierna är naturligtvis inte frikopplat från det faktum att dess väljare är gravt överrepresenterade i journalistkåren. Men det är inte den bästa förklaringen, jag tror att de flesta murvlar är proffsigare än så.

Snarare handlar det om att partiet nästan ses som neutralt, objektivt. I ständig opposition. Känslan är att den som uppmärksammar MP varken ­stöter sig med höger eller vänster. Och en fin miljö vill vi alla ha, eller hur? (Precis som vi alla vill ha jämställdhet, vilket förklarar överbevakningen av Feministiskt initiativ).

Ett problem är att hyllningar plägar ge backlash. Snart kan MP vara regeringsparti. Vi får se vad som händer när det, trots ymniga löften, inte alls har ”fixat miljön” utan fastnat i en ständig nattmangling med Tomas Eneroth.

Lycka till med att då undgå negativ publicitet. Smekningar kan snabbt förvandlas till örfilar.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.