Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Valdebatt: En regering mot fyra partier

En sak stod klar under söndagens partiledardebatt i SVT:s ”Agenda”: Mot varandra står en regering och fyra oppositionspartier.

Enighetsfrågan fortsätter att vara en styrka för alliansen. Stefan Löfven talade om ”en socialdemokratisk regering” och verkade i stridens hetta glömma att han leder ett 33-procentsparti. I fråga efter fråga tycktes samtliga rödgröna ha svårt att komma ihåg att de påstår sig vilja regera tillsammans.

Jonas Sjöstedt svingade vilt mot vinster i välfärden – Stefan Löfven är ju inte emot privata alternativ, så han fick nöja sig med att se mycket upprörd ut.

Men oppositionens splittring kan också krångla till det för alliansen. Göran Hägglund uttryckte det som att ”det går inte att hitta ett enda krav som inte täcks in av något av de här partierna”. Det kan nog vara smått frustrerande för regeringen att anklagas för att satsa för lite på försvaret av Jimmie Åkesson och för mycket av Gustav Fridolin.

Söndagens debatt ställde inga begrepp på huvudet. Kända argument upprepades och ståndpunkter befästes. Annie Lööf var ovanligt vass – inte minst i betoningen av företagens snarare än skattepengarnas betydelse för nya jobb – men någon borde ha talat om för henne att röda klossar försvinner framför en röd klänning.

Fridolin hade det svårare, inte minst sedan han inlett debatten med att tala om helt annat än vad frågorna gällde: Ryssland är ett hot inte på grund av militär aggression utan eftersom omvärlden är beroende av rysk energi. När de andra talade om fri rörlighet för arbetskraft tog Fridolin upp gräns­överskridande antibiotikakött.

Valrörelsen kommer till stor del att handla om verklighetsbeskrivningar. Enligt oppositionen är den svenska välfärden ett moras, urholkad av skatte­sänkningar och lömsk kapitalism. Att alla siffror visar att Sverige står sig utmärkt i välfärdsligan – på många områden bäst i världen – är ointressant. Liksom att vi genomlevt den största internationella ekonomiska krisen sedan 1930-talet.

Men mot de splittrade rödgröna står en regering som fortfarande tycks vara osäker på vart den vill föra Sverige – och varför. Som ägnar för mycket energi åt riskminimering och för lite åt visioner. De intrycken kunde inte söndagens debatt ändra på.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.