Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Välfärd: Den galna medelklassen.

Tidskriften Arena slår i sitt senaste nummer redan på omslaget fast att medelklassen har blivit galen. Detta påstående beläggs med en vänsterintellektuell konspirationsteori som får det att slå gnistor om foliehattarna.

Petter Larsson kan under rubriken Medelklassens självbedrägeri förklara att det är i from förhoppning om att själva få tillhöra den yppersta eliten, som dumbommarna röstat fram välfärdens nedbrytare.

Illusionen av framgång hålls uppe av att tjänstemannafamiljen tror sig kunna välja rätt skolor till sina barn, göra det fantastiska bostadsrättsklippet och städa sitt hem med hjälp av rutavdrag.

Tidigare fick socialdemokratin medelklassen att alliera sig med de fattiga, nu har högern fått den att alliera sig med de rika, slår Larsson fast. Det genom att snillrikt förklara sig vara till för dem som jobbar och samtidigt uppfinna begreppet utanförskap, inte i ambition att bekämpa det utan för att göra folk rädda för att hamna där själva.

”Samtidigt intensifierade man hetsen mot den utpekade fienden, de tärande utanförskaparna som dränerar Jobbarsverige på pengar, som nu skulle tvingas, kontrolleras och skambeläggas”, skriver Petter Larsson.

Utgångspunkten i hans analys är inte att alliansen misslyckats med sin politik, utan att den har lyckats. Att välfärden är på väg att raseras behöver inte ens diskuteras, det är ett faktum. Uppsåtet har hela tiden varit ont.

Välfärdens raska nedmontering är dock svår att belägga i siffror. Sveriges kommuner och landsting meddelade nyligen att skatteintäkterna ökar betydligt mer än tidigare beräknat. Antalet anställda inom skola, vård och omsorg är 100.000 fler än för tio år sedan, enligt SCB.

Det hindrar inte att det finns ett berättigat krav på att alliansregeringen efter fem år vid makten lyckas ge fler barn möjlighet att utnyttja sin potential och få fler av de vuxna i arbete. Det är vad en medelklass vid sina sinnens fulla bruk önskar.

Arena gör däremot den nödvändiga välfärdsdebatten en otjänst genom att galenförklara medelklassen och lyfta fram teorin om en ondskefull politisk högerkonspiration.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.