Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Valrörelsen: Reinfeldt har satt agendan

Det är ännu för tidigt att säga hur Fredrik Reinfeldts omtalade utspel förra lördagen, om kostnaderna för det tilltagande ­flyktingmottagandet, kan ha påverkat väljaropinionen. Demoskops mätning av förtroendet för partiledarna, som publicerades i Expressen i går, är i skrivande stund det närmaste vi kommer en opinionsundersökning som någorlunda täcker in tiden efter talet. Den visar på ett större förtroende för Fredrik Reinfeldt – samtidigt som ökningen för Jimmie Åkesson är ännu större.

Statsministern ser i varje fall ut att ha lyckats åstadkomma sin ”game-changer”. Oavsett vilka motiven var till att ta upp flyktingfrågan, har den och spekulationerna kring utspelet dominerat medierna den senaste veckan.

Det innebär inte att Reinfeldt skulle vilja närma sig SD – tvärtom. I torsdagens utfrågning i SVT var statsministern oerhört tydlig. Sverige ska fortsätta att vara ett öppet och välkomnande land för människor på flykt. Han markerade starkt att han står för en helt annan linje än Sverigedemokraterna – samtidigt som han vill vara ärlig med de kostnader och utmaningar som den ökade invandringen kommer att innebära.

Reinfeldt tar naturligtvis en risk. Det är långt ifrån alla moderater som känner begeistring inför uppmaningen att öppna sina hjärtan – och plånböcker. Missnöjda moderatväljare är den enskilt största grupp som gått över till SD den senaste mandatperioden. Enligt Demoskops förtroendemätning rankar dubbelt så många väljare SD högst i invandrings- och integrationsfrågor som Moderaterna.

Å andra sidan ser statsministern ut att ha satt agendan för valrörelsen med sitt utspel. Han framstår också som mer statsmannalik än på länge – ärlig, handlingskraftig och beredd att ta strid för sina ideal.

Reinfeldt vet också att de rödgröna partierna är splittrade i invandringsfrågan och inte tjänar på att den tas upp. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill göra det ännu lättare att komma till Sverige. Socialdemokraterna förespråkar status quo – och vill helst ­slippa tala om flykting- och invandringspolitik.

En sak är i alla fall säker. Vi ser ut att få en mer öppen, engagerande och livaktig debatt i valrörelsen än de flesta vågat hoppas. Det tjänar alla på.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.