Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Vargar: Populisten Carlgren blandar och ger.

På regeringens hemsida kan man hitta två länkar. Ämnet är detsamma och dateringen likaså. Det är bara budskapen som varierar.

Klickar man på den ena kommer man till statsråden Carlgrens och Erlandssons presskonferens om regeringens nya vargpolicy. Den andra leder till ett brev där regeringen förklarar sin nya vargpolicy för EU-kommissionen.

Vid presskonferensen hävdar regeringen att vargarnas genetiska status förbättrats av den förda politiken. I brevet till kommissionen aktar man sig för sådana formuleringar. Där heter det i stället att det enligt regeringens bedömning inte skett någon försämring av vargstammens genetiska situation.

Inför den svenska publiken meddelas att en utökad skyddsjakt ska ersätta licensjakten år 2012. Och att det kommer att ske en begränsning av tillväxten. I brevet till kommissionen heter det att Naturvårdsverket ska redovisa sitt förslag om utformning av den skyddsjakt ”som kan behövas 2012”.

De svenska journalisterna får veta att licensjakten ska återupptas 2013. Om detta andas regeringen inte en enda rad i det 24 sidor långa brevet till kommissionen. Där sägs i stället att ”Sverige är angeläget om att ta sina unionsrättsliga skyldigheter på allvar genom en korrekt tillämpning av befintlig rätt”. Och att den svenska regeringen kan ”försäkra kommissionen om att dess avsikt varken varit eller är att inte respektera de krav som uppställs...” Men si, vid presskonferensen är återigen beskedet ett annat. Där får vi veta att beslut om vargbestånd inte ska fattas av ”Bryssel” och att strategin att ersätta licensjakten med en utökad skyddsjakt är ett sätt att runda kommissionen.

Det är alldeles utmärkt att Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Svenska rovdjursföreningen igen vänt sig till kommissionen för att få frågan prövad av EU-domstolen. Kanske kan vi till sist där få besked om vad som är den svenska regeringens rovdjurspolitik.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.