Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Varning för nätaktivism

Signerat – Annika Ström Melin.

Säpo och Rikskriminalen vill använda sociala medier i jakten på terrorister, berättar Anders Danielsson i en DN-intervju (20/10). En utredning är tillsatt och ska vara klar vid årsskiftet.

Det är bra att Säpochefen vill föra en öppen debatt om den svåra avvägningen mellan önskvärd terrorkamp och alla människors rätt till ett privatliv.

För å ena sidan är det inte konstigare att poliser finns på nätet än att de vandrar omkring på gator och torg. Kriminella använder sociala medier och många är tydligen så aningslösa att de skryter om vilka brott de planerar – och vad de gjort. Att polisen övervakar den öppna delen av nätet är därför inte konstigt, utan nödvändigt. Det borde ha varit en del av det reguljära polisarbetet för länge sedan.

Nätet erbjuder å andra sidan en lockande möjlighet för polisen att tränga alltför långt in i människors liv. I Pär Ströms nyligen publicerade rapport ”Storebror på Facebook” (Den nya välfärden) beskrivs till exempel hur amerikansk polis skapar falska identiteter och bygger upp stora vänkretsar för att få direkt kontakt med kriminella, kartlägga deras relationer och få tillgång till information som inte är öppen.

Det vore en farlig väg för svensk polis.

Frågan gäller inte enbart om det är etiskt och moraliskt försvarbart för polisen att uppträda under täckmantel. Problemet handlar framför allt om att tekniken gör det möjligt att bygga upp en gigantisk men ganska billig övervakningsapparat. Med hjälp av påhittade virtuella agenter skulle polisen kunna få automatisk och kontinuerlig kontroll av en stor mängd människors sociala liv på nätet.

Den pågående debatten i Tyskland visar också hur svårt det är för lagstiftarna att sätta gränser för tekniken, även om de vill.

Tysk polis fick rätt att utveckla en så kallad trojan som skulle användas för en enda sak: att lyssna på samtal på Skype. Men det program som byggdes upp innehöll också möjlighet att aktivera webbkamera och mikrofon i de datorer som övervakades, och det blev skandal när det avslöjades.

Polisen måste alltså hålla korta tyglar på tekniken, annars galopperar den i väg på egen hand.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.