Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Vem älskar facket.

Förhållandet mellan arbetsgivare och anställda är inte jämlikt. Det är i den glipan fackets existensberättigande ligger. Och det räcker fint med att titta på hur arbetstagare har det i länder som för det första har arbetskraft att gödsla med och för det andra saknar fackföreningar för att inse poängen med organisationerna. Så länge de ägnar sig åt det som ligger i arbetstagarnas intressen vill säga. Och det är här LO har förlorat fokus och låtit sig berusas av sin egen maktposition.

Salladsbaren och småföretagarna i Småland som vägrat teckna kollektivavtal hör inte till de mest glasklara exemplen. Ett tydligare är den "granskningsavgift" som Byggnadsarbetareförbundet tar ut av alla anställda, medlemmar såväl som icke-medlemmar, för att oombedda - som det påstås - granska deras lönebesked.

I det senaste numret av Byggnadsarbetaren hittar jag ännu ett exempel på fackligt maktmissbruk. Snickaren Mikael Nordholm gick från byggprogrammet till en lärlingsplats på en liten byggfirma. Det var skolan som förmedlat kontakten och han var den ende anställde.

Som lärling får man först 65 procent av lönen. För full betalning krävs 6 300 arbetade timmar. Men, visade det sig, timmarna räknas bara om de utförts i ett företag som tecknat kollektivavtal. Det hade inte chefen och där står Mikael Nordholm - lika meriterad som sina jämnåriga klasskamrater men med 65 procent av lönen.

Mikael Nordholm säger till tidningen att det känns som "att han straffas av Byggnads för något som hans arbetsgivare gjort fel". Man kan ifrågasätta det självklara i påståendet att arbetsgivaren "gjort fel". Det finns trots allt ingen lag som tvingar näringsidkare att teckna kollektivavtal.

Men visst kan man förstå hans känsla av att vara straffad. Precis som man kan förstå att Byggnads inte gör det här för medlemmarnas skull och inte heller för någon annans. Mer än sin egen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.