Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 16:16 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/venezuela-de-rodas-bla-dunster-om-chavez/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Venezuela: De rödas blå dunster om Chávez

Kondoleanser nedtecknas på Venezuelas Berlinambassad.
Kondoleanser nedtecknas på Venezuelas Berlinambassad. Foto: Michael Sohn / AP
Signerat – Gunnar Jonsson.

Det hör till god ton att uttrycka respekt när ett lands ledare avlider. Kondoleanserna för Venezuelas president Hugo Chávez lät heller inte vänta på sig. Men minnesorden lät olika.

Human Rights Watch betonade den ”dramatiska koncentration av makt” som skett under Chávez och hans likgiltighet inför grundläggande mänskliga rättigheter. Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesman, berättade att miljoner venezuelaner ”lyfts upp ur fattigdom och fått tillgång till sjukvård och utbildning”.

Det är sant att Chávez vunnit åtskilliga val. Han ändrade också ständigt konstitutionen för att möjliggöra det, även om han förlorade den folkomröstning 2007 som skulle skapa en socialistisk republik styrd av honom själv till 2050.

Chávez bröt systematiskt ned de institutioner en demokrati behöver. Rättsväsendet blev en del av hans politiska maskineri som jagade oppositionspolitiker och misshagliga journalister med samma frenesi. De väldiga oljeintäkterna betalade förbättringar för de fattiga, men detta sågs inte som fördelningspolitik utan kallades bevis på hur den gode ledaren försörjde sitt folk.

Vännerna i världen var de värsta tyrannerna: al-Assad, Ahmadinejad, Khaddafi och Saddam. Plus den kommunistiska diktaturen på Kuba, Chávez främsta allierade i kampen mot USA.

Inte bara Vänsterpartiet, utan också stora delar av den svenska intellektuella vänstern, har skönmålat de sociala experimenten och slätat över de mörka sidorna. Kritiken mot Venezuela var liberal paranoia eller sakfelskavalkader, Chávez en man som stod för gräsrotsdemokrati i aktion.

I grunden handlade detta knappast om hur framgångsrikt fattigdomen bekämpades, utan om antiamerikanska reflexer. Eftersom Chávez ”utmanade USA:s hegemoni” och allt amerikanskt inflytande i världen är av ondo, måste han vara en hedersman. Och i den mån caudillon gjort felsteg var det nog sådant han tvingats till på grund av imperialisternas orättfärdiga tryck.

Sorgeperioden kan med fördel utnyttjas till eftertanke.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.