Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Vi måste försvara idioterna på Jyllands-Posten

I Jakarta i början på 80-talet kom jag och en god vän i samtal med ett australiskt par på en restaurang. Mannen var stor, rödhårig och hade omfattande kunskaper om såväl rugby som öl. Hon var petit, hade långt ljust hår - samt en extremt kort kjol, vilket vi dock inte märkte förrän vi vandrat ut i den mjuka indonesiska natten.

Snart hade vi en svans av unga män efter oss. Hon gjorde sitt bästa för att inte bry sig om dem, men blandningen av moralisk indignation och sexuell upphetsning blev alltmer besvärande. Plötsligt fick pojkvännen för sig att någon hade nupit henne i stjärten och knuffade till en av de unga männen. På ett ögonblick stod vi inför ett tiotal indonesiska ynglingar vars aggressiva kroppsspråk var internationellt omisskännligt.

Det här var inte mitt slagsmål. Det var inte min kvinna, det var inte jag som hade klätt mig provokativt i en kultur som vi var gäster i. Men det finns situationer som man inte kan backa ur. Vi var enligt den mänskliga anständighetens alla lagar förpliktade att hjälpa våra nyfunna australiska vänner.

Det blev inget blodvite. Tillsammans med flickan i den korta kjolen lyckades vi lugna ner stämningen. Men jag minns ännu det där uppgivna ögonblicket när jag tänkte: Vilken idiotisk anledning att få tänderna inslagna.

Likadant känner jag inför Jyllands-Postens Muhammedbilder. Teckningarna är plumpa, fördomsfulla och kan bara betecknas som humoristiska av en person fullkomligt i avsaknad av denna egenskap.

Problemet är inte att teckningarna är provocerande för muslimer utan att den enda publiceringsanledningen är att de är förolämpande mot muslimer. Det här är inte Rushdies "Satansverserna", snarare Kjærsgaardskt skitsnack. Här väljer man att spela på motståndarens planhalva: "Jaså, ni vill med våld och hot hindra oss från att kritiskt granska islam. Då så, tugga på det här." Personer som måste gömma sig bakom sin "rätt att provocera" är oftast intellektuellt desperata individer som inte har något av vikt att säga.

Men redaktören är mordhotad, muslimska regimer försöker otillbörligt ingripa i dansk offentlighet och det ställs orimliga krav på inskränkningar av yttrandefriheten. Vi måste försvara idioterna på Jyllands-Posten. Inte för deras skull, utan för något som är större än några taskiga teckningar i en dansk tidning.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.